Mladou ženu z Karlových Varů dávná jízda načerno přivedla až k exekuci bytu

14. duben 2015

Strach a nejistota provází v těchto dnech Ivanu Prachařovou z Karlových Varů. Kvůli dávné jízdě načerno pražským metrem dnes čelí exekuci svého bytu. I když zaplatila, stále nemůže nakládat se svým majetkem. Sama připouští, že ne všechno udělala správně. Komplikovanou situaci navíc neusnadňuje ani přístup odpovědných úředníků.

Začátek příběhu Ivany Prachařové z Karlových Varů spadá do roku 2009. Mladá kadeřnice jela tehdy pražským metrem načerno. Zapomněla označit lístek a i když jízdenku měla, dostala od revizora blokovou pokutu tisíc korun. Pokutu zaplatila, ale údajnou chybou pracovníka pražského dopravce, poslala platbu někam jinam. Poté, co na omyl přišla, zaplatila znovu, to už ale byla celá věc u soudu.

„Jsem se odvolala s tím, že tisícovku jsem uhradila před výrokem soudu. Načež mi soud odpověděl, že se mám domluvit s druhou stranou a že se máme podělit o náklady. Takže jsem volala na tu společnost. Paní mi říkala, že se domluvíme tak, že mám poslat polovinu nákladů a že druhou polovinu uhradí oni. Ale byla to pouze ústní dohoda po telefonu. Peníze jsem poslala a úplně pustila z hlavy,“ říká Prachařová.

Nepříjemná zkušenost měla být pro Ivanu drahou pamětnou, zatím za čtyři a půl tisíce korun. Jak se ale ukázalo, vymahačská firma ústní dohodu nedodržela. Její potíže tak potichu narůstaly celé čtyři roky.

„V únoru jsem zjistila, že mám exekuci na bytu a chtěli po mně znova tisícovku plus všechny soudní výlohy, které už jsem předtím zaplatila,“ tvrdí Prachařová.

Ivana zaplatila znovu. Šest let stará lehkomyslnost ji k dnešnímu dni stála už 14 tisíc korun. Zatím jí nikdo příjem platby nepotvrdil. Na dopisy exekutor neodpovídá, telefony nikdo nezvedá.

„Základní chyba většiny lidí, kteří mají někde nějakou pohledávku tedy dluh, je ten, že telefonují s někým. Doporučuji vždy všem jenom psát e-maily anebo doporučeně, protože máte potvrzení, že jste to odeslali a oni přijali,“ okomentoval případ Ivany pro Český rozhlas advokát Ronald Němec.

Stanice metra Malostranská

„Byznys s pohledávkami je bohužel nefér byznys. To neznamená, že ten dlužník nemá plnit a někdo nemá nárok na náklady řízení. Na druhou stranu je potřeba být vždy poctivý a to bohužel většina těch obchodníků s dluhy není,“ varuje Němec.

„Pokud se mi nevyjádří, tak si najdu právníka. Mám strach, že mi prodají byt kvůli tomu, že člověk jede načerno. To je pohledávka za tisícovku s tím, že můj byt je v řádu osmi set tisíc. To je nepoměr,“ myslí si Prachařová.

Záznam na katastru nemovitostí exekutoři zatím nestáhli. Zákonná lhůta pro zastavení exekučního řízení vyprší na konci dubna. A protože s Ivanou nikdo nekomunikuje, čeká jí ještě několik dní nejistoty.

autor: Pavla Sofilkaničová
Spustit audio