Mnoho soli, málo soli. Na obvodní radnice v Plzni přicházejí stížnosti na úklid chodníků

22. leden 2017

Desítky stížností přicházejí v těchto dnech na plzeňský magistrát a jednotlivé městské obvody. Společným tématem je zimní úklid chodníků. Ten mají na starosti právě obvody. Některým obyvatelům se zdá, že je úklid nedostatečný, podle některých se naopak na chodníky sype nadměrné množství soli, drti nebo písku. Obvodní radnice říkají: děláme, co můžeme.

Podle místostarosty centrálního městského obvodu Davida Procházky se úklid daří zvládat. „Naštěstí sněhová nadílka v Plzni nebyla taková jako například v Jablonci. Myslím, že lhůty, které máme postavené pro úklid sněhu, stíháme plnit,“ říká Procházka.

Někteří obyvatelé to tak nevidí a posílají stížnosti. Několik se jich dostalo přímo na plzeňskou radnici. „Bohužel některé městské obvody nezafungovaly. A ta situace dnes není úplně ideální. Obvody musí vzít svoji odpovědnost a intenzivněji uklízet chodníky,“ tvrdí primátor Martin Zrzavecký.

Obvody mají chodníky rozdělené podle důležitosti. Některé musejí být uklizené do tří až čtyř hodin, jiné méně frekventované například do 24 hodin. První městský obvod má 220 kilometrů chodníků a jak říká starosta Miroslav Brabec, obvod je má rozdělené do čtyř oblastí, o které se starají tři nasmlouvané firmy a také pracovníci veřejně prospěšných prací. „Sám si myslím, že obvod úklid relativně zvládá, zároveň dodává, že existují lidé, kteří si stěžují neustále," dodává Brabec.

Mezi mlýnskými kameny

Stížnostem se brání také druhý městský obvod. Od začátku jich na slovanskou radnici přišlo zhruba třicet. Podle vedoucí odboru životního prostředí Lenky Klečkové jsou opět dvojsečné. Podle některých lidí je posypového materiálu na chodnících málo, podle jiných moc. Hlavně soli.

„Lidé si stěžují, že se ničí obuv, nebo že se v tom pejskům špatně chodí a bolí je tlapky. Tím pádem se ocitáme mezi dvěma mlýnskými kameny. Na jedné straně abychom splnili svoji povinnost, ale na té druhé abychom tolik nezatěžovali životní prostředí. Posypová sůl použitá ve velkém množství, totiž zatéká do trávníků, kde následně může způsobit ničení dřevin,“ vysvětlila Lenka Klečková.

Jak dodává starosta Miroslav Brabec, potíž je v tom, že mnoho lidí tuhým zimám odvyklo. Když napadne sníh a je zima, musí lidé přizpůsobit chůzi daným podmínkám na chodníku.

Na mnoha místech Plzně si lidé před svými domy uklízejí sami. Například na Lochotíně se to týká Rabštejnské, Žlutické nebo Sokolovské ulice.

autor: kos
Spustit audio