Mobilní hospice začnou po Novém roce fungovat v Plzni a v Tachově

26. prosinec 2015

Služba tohoto typu dosud v Plzeňském kraji chyběla, ošetřovatelé budou dojíždět za nemocnými do jejich domovů. Vedení kraje finanční podporu, zapojit se ale musí i sponzoři.

Mobilní hospic jako nepřetržitá služba pro nevyléčitelné a těžce nemocné začne už od ledna působit ve dvou městech Plzeňského kraje, v Plzni a v Tachově. Tachovské zařízení bude provozovat Hospic svatého Jiří, ten v současnosti působí na Chebsku. Město Tachov bude platit provozní náklady ve výši několika desítek tisíc korun, nové službě poskytlo prostory přímo na náměstí.

Plzeňský hospic pak bude pod správou Církve československé husitské a ponese název Náruč. Za nemocnými budou ošetřovatelé dojíždět rovnou do jejich bytů, a to do vzdálenosti až třicet kilometrů od Plzně.

Průzkumy ukazují, že 80 procent lidí nechce umírat v nemocnicích, ale spíše doma v kruhu rodiny. A právě jim má mobilní hospic pomoci. Do rodin tak bude docházet ten, koho tam zrovna budou potřebovat, ať už je to zdravotní sestra, ošetřovatel, sociální pracovník, psychoterapeut, duchovní nebo lékař.

Profesionálové všem členům rodiny vysvětlí, jak se mají k nemocnému nejlépe chovat a nemocným poskytnou i zdravotní pomůcky. V případě nutnosti pak zajistí také specializovaného lékaře.

Vedení Plzeňského kraje dá každému z těchto nových zařízení na příští rok 150 tisíc korun. Další peníze dají města a sponzoři. Provozovatelé služby se bez dalších sponzorů neobejdou, mobilní hospice totiž zatím jako pilotní projekt nejsou hrazeny z veřejného zdravotního pojištění. Lidé na sklonku života mají za paliativní péči, tedy péči o nevyléčitelně a těžce nemocné, platit 150 korun za den.

Služba tohoto typu v regionu dosud vůbec nebyla. Mobilní hospice budou fungovat 24 hodin denně sedm dní v týdnu. Po roce pak chce kraj vyhodnotit, jak se tato nová služba ujala.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio