Modrava si pronajme strážníka z Železné Rudy

21. listopad 2015

Na pořádek na Modravě začne dohlížet strážník, dojíždět bude ale z nedaleké Železné Rudy. Pořízení celé obecní policie by totiž bylo pro malou šumavskou vesničku příliš náročné.

Modrava na Šumavě připravuje jednu významnou novinku. V obci, která ožívá hlavně v období turistických sezon, začne nově sloužit strážník. Podle vedení obce ho už bylo opravdu zapotřebí. Zřízení celé obecní policie by ale bylo velice náročné, a tak si Modrava poradila jinak.

„Jsme velmi častými svědky toho, že turista nemíní respektovat ta pravidla, kterými tady my žijeme a která jsou pro nás běžná. Když ti lidé vidí, že tady není někdo, kdo ten pořádek kontroluje, tak člověk od přírody je takový, že nějaké vyhlášky a řízení, to je to, co se má nedodržovat. Tak si myslím, že ke kvalitě života těch místních občanů a ke kvalitě většiny návštěvníků se ten strážník vyplatí," vysvětlil starosta Modravy Antonín Schubert.

Místní radnice už uzavřela smlouvu s městem Železná Ruda, které Modravě strážníka poskytne. Ten bude do obce pravidelně jezdit a dohlížet na dodržování veřejného pořádku. Na Železnou Rudu padla volba z toho důvodu, že je od Modravy vzdálená zhruba čtyřicet kilometrů a strážník navíc nemůže sloužit v jiném kraji. Další možností byla i o něco vzdálenější Sušice, tu ale nakonec modravská radnice vyloučila.

„Město Sušice samozřejmě má své práce dost, takže jsem se domluvil s městem Železná Ruda. Ale i ta domluva trvala mnoho let. To nebylo, jako že bychom se letos domluvili a sepsali smlouvu. To byla záležitost, tuším, tak čtyř let," uvedl Antonín Schubert.

Modrava teď bude Železné Rudě hradit veškeré náklady, které budou s výkonem služby strážníka na jejím území spojeny. Zároveň pro něj vytvoří zázemí ve stanici bývalé hraniční a cizinecké policie. Strážník bude v obci mimo jiné dohlížet na dodržování místních vyhlášek. Mezi problematické oblasti patří podle tamní samosprávy například psí exkrementy nebo divoké parkování mimo vyhrazená parkoviště. Strážník začne na Modravě pracovat od 1. ledna.

autor: en
Spustit audio