Most Generála Pattona se nejspíš dočká jen opravy svršku

2. březen 2012

Na opravu mostu Generála Pattona, o které se v Plzni diskutuje už několik let, zřejmě dojde nejdříve v roce 2016 a také nebude tak rozsáhlá a nákladná, jak se předpokládalo.

Most, který leží na přetížené hlavní spojce největších plzeňských sídlišť Lochotín a Vinice se středem města, nebude pravděpodobně potřebovat opravit nosnou konstrukci, ale "jen" celý mostní svršek.

Opravy mostu Generála Pattona budou zřejmě probíhat ve čtyřech etapách a za provozu. Částečné uzavírky ale řidiče neminou. Přesto rekonstrukce nezkomplikuje dopravu v Plzni tak, jako kdyby se měnila celá nosná konstrukce

Celkově by mohly opravy stát Ředitelství silnic a dálnic, respektive státní kasu, kolem 300 milionů korun - pokud by se zachovala nosná konstrukce a nepřidávaly se další jízdní pruhy. Město Plzeň by podle náměstka primátora Miloslava Šimáka hluboko do kapsy sáhnout nemuselo.

Město má tak dost času na to, aby do rekonstrukce vyřešilo další alternativní spojení se severním předměstím. Už letos se začne se stavbou nového mostu v Jateční ulici přes Berounku. Do dvou let by mělo být hotovo. Také dojde na výstavbu první etapy západního okruhu, ale na Severní předměstí ho dovede až druhá etapa, na kterou je teprve nutné získat peníze, nejlépe evropské. O dotaci zažádá kraj, který okruh financuje spolu s městem. Další silnice by pak měla vzniknout na Roudné.

V budoucnu by mohla vzniknout ještě jedna trasa - severojižní průtah městem, o kterém se také mluví už několik let. Spojí kruhovou křižovatku v Sukově ulici na Borech s křižovatkou Karlovarská - Lidická. Povede kolem Škodovky Korandovou a Kotkovou ulicí, kolem Kalikovského mlýna a pak mostní estakádou přes údolí řeky Mže až ke Karlovarské.

autor: kos
Spustit audio