Most na Jateční třídě v Plzni pro dopravu dosloužil

2. říjen 2008
Tento pořad

Starý známý most na Jateční třídě v Plzni, který vyvádí řidiče na Karlovy Vary a na Most a spojuje střed města s největším sídlištěm Lochotín, je ode dneška uzavřen. Auta budou jezdit po provizorním montovaném mostu, který vyrostl vedle toho stávajícího. Jak uvádí ředitelka Správy a údržby silnic Kralovice Jana Kašparová, montovaný most unese také nákladní auta, kterým byl od února vjezd na starý most zakázán.

Provizorní most na Jateční třídě bude sloužit zřejmě až do roku 2010. Do té doby má vedle vzniknout most nový. Památkovou železobetonovou mostní konstrukci budou využívat už jen pěší a cyklisté. Opravovat se bude souběžně se stavbou mostu nového.

Provizorní most má nosnost 22 tun pro jedno vozidlo, což je o šest tun více než měla dosavadní památkově chráněná konstrukce. Také jeho šířka bude o jeden metr větší. ŘSD ale zatím peníze na nový most v rozpočtu na příští rok nemá. Kraj i město ale budou tlačit na brzké zahájení stavby. Na jejím dokončení je totiž závislý start opravy Pattonova mostu spojujícího sídliště Lochotín a Vinice se středem Plzně.

V Jateční vznikne česká dopravní rarita, čtyři mosty vedle sebe. Současný most pro pěší, nový, provizorní a železniční most.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio