Moštárny na západě Čech jedou naplno

3. říjen 2015

Podzimní sklizeň ovoce je v plném proudu, na kvalitě jablek se ale podepsalo suché léto - plody jsou menší a nemají moc šťávy. Kvalitě moštu to prý ale nevadí.

Moštárny mají v těchto dnech co dělat. Bez poctivého moštu z vlastních výpěstků si totiž mnozí zahrádkáři neumějí podzim ani představit. Podobné je to i v moštárně v Klatovech, provozuje ji Základní organizace českého zahrádkářského svazu Klatovy 1 střed. Loni tam zpracovali přes 40 tun jablek, dosavadní rekord je 45 tun. Zájem o moštování každoročně stoupá, letos během jedné soboty vymoštují přes tunu jablek. Už teď je ale jisté, že letošní výsledná hmotnost zpracovaných jablek bude určitě menší než v předchozích letech. Jablka jsou totiž menší a mají méně šťávy. Tvrdí to alespoň jejich pěstitelé. Moštu je tedy méně, ale díky větší cukernatosti jablek má zase lepší chuť.

„Báli jsme se, že jablka nejsou, protože byl hodně suchý rok. Jablíčka mají také míň šťávy, ale jsou sladší," řekla členka klatovského svazu zahrádkářů a pracovnice místní moštárny Olga Kalčíková.

Výtěžnost jablek je zhruba 40 - 50 procent a aby se z nich stal lahodný mošt, musí projít důmyslnou prcedurou. Provoz moštárny zajišťují vždy minimálně tři lidé. Ovoce se nejdřív musí zvážit a pokud je to třeba, tak se i pere v obrovské myčce, aby bylo čisté.

„Tady potom to následuje dále do drtiče přes pás. Drtička to rozdrtí a jde to už na přípravu pro lis. Vylisovaný mošt pak odtéká do hlavní jímky a z ní potom rovnou do připravených konví a na ně už čeká zákazník se svými nádobami," popsal postup moštování člen klatovského svazu zahrádkářů a pracovník místní moštárny Jan Dolanský.

Všechno je přitom záležitostí několika minut a výsledkem je čerstvý mošt a vylisovaná jablečná drť. Tu si mohou zákazníci také odnést, pokud chtějí. Jinak ji zahrádkáři z moštárny přenechávají myslivcům pro lesní zvěř.

Moštárna v Klatovech bude fungovat podle potřeby lidí, ale určitě ještě minimálně čtyři soboty. I letos se navíc mohou lidé těšit na oblíbené Vánoční moštování. Celodenní akci pořádají zahrádkáři společně s myslivci a letos se bude konat 19. prosince.

autoři: Směna ČRo Plzeň , en
Spustit audio