Muklovský betlém je k vidění v Tachově

17. prosinec 2015

Betlém, ve kterém jsou místo tří králů tři bachaři a kde anděl neletí, ale visí na šibenici - to je muklovský betlém. Vytvořil ho za minulého režimu politický vězeň v uranových dolech, kopie tohoto betlému je k vidění v tachovském muzeu.

V roce 1949 byl Jan Nesládek odsuzen na dvanáct let za velezradu. Coby politický vězeň putoval do tábora Rovnost v uranových dolech v Jáchymově. Ještě během Vánoc 1949 vytvořil Nesládek ve vězení netradiční papírový betlém. Říká se mu muklovský a je uložený v depozitáři střediska třetího odboje v Příbrami. Jeho kopie je v těchto dnech k vidění v Tachově.

Už první pohled na tento betlém odhaluje řadu netradičních prvků. Ježíšek se narodil v chlévě, nad kterým obvykle bývá nápis Pokoj lidem dobré vůle. Tady je místo toho napsáno Celu lidem dobré vůle. A zajímavostí, které nelze vidět nikde jinde, je tu mnohem víc.

„Určitě nevidíme Svatou Trojici za mřížemi. Většinou v betlémech všechny postavičky míří k té Svaté Trojici a tady nám jedna utíká ze scény, asi vězeň, když má pruhovaný oblek," popsala ředitelka Muzea Českého lesa v Tachově Jana Hutníková.

Dary přinášejí bachaři, pozadí tvoří věznice

V muklovském betlémě chybí i tradiční postavy tří králů, kteří přinášejí dary. Trojice mužů připravená nadělovat tu ale je.

„Jeden je takový jako důstojník, jeden je takový otrokář s bičem a třetí je takový napapaný malý trpaslík s doutníkem a to jsou tedy tři králové, kteří pravděpodobně ztvárňují reálné postavy bachařů. Ten autor evidentně podle těch postaviček měl i v těch těžkých podmínkách smysl pro humor, což je vždycky potěšující, když si ho člověk dokáže za jakýchkoliv okolností udržet," uvedla Jana Hutníková.

Znalci předpokládají, že nejmenší postava ve fraku je obrazem nejkrutějšího věznitele v jáchymovském táboře Rovnost, kterému se říkalo Paleček. Betlém vystavený v Tachově není originálem tohoto neobyčejného díla. Kopie původního muklovského betlému má zhruba sedmdesát centimetrů na šířku a v tachovském muzeu si ji sami vystřihli i slepili, některé prvky ale museli dotvořit po svém.

„Bylo to těžké, hlavně protože tam vlastně nebyl ani návod, jak by ty postavičky měly být. Zároveň většinou betlém mívá nějaké pozadí a tenhle betlém ho neměl. I když to bylo v táboře Rovnost v jáchymovských uranových dolech, tak my máme na pozadí věznici Mírov. Po letech jsme se pokusili ho nějakým způsobem dotvořit. Doufejme, že by se pan autor neurazil," shrnula ředitelka Hutníková.

Betlém je k vidění až do Štědrého dne

A pozadí celého betlému není jedinou odlišností tachovské kopie od originálu. Návštěvníci tady mohou vidět i šibenici, která také obvykle nebývá součástí běžných jesliček. Na ní navíc visí anděl na letadle.

„Anděl na letadle, i to je ta naše licence. Tak se to tak nějak nabízelo, když má být v oblacích," vysvětlila stručně Jana Hutníková.

Kopie muklovského betlému bude v Muzeu Českého lesa v Tachově k vidění do konce roku. Muzeum je otevřené celoročně sedm dní v týdnu. Zavřeno je pouze přes vánoční svátky, Štědrý den, Nový rok a velikonoční pondělí.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio