Muž podezřelý z vraždy knihovnice v Horní Bříze je ve vazbě

8. červen 2015

Policisté už obvinili z vraždy devětadvacetiletého muže podezřelého, že v knihovně ubodal mladou ženu.

Údajný vrah byl dosud v Psychiatrické nemocnici v Dobřanech. Soud ho poslal do vazby kvůli obavám, že by mohl uprchnout nebo se skrývat a také, že by mohl v trestné činnosti případně pokračovat.

„Bylo zahájeno stíhání devětadvacetiletého muže, který byl obviněn ze spáchání zvlášť závažného zločinu vraždy. Na návrh Krajského státního zastupitelství v Plzni bylo dne 6. června Okresním soudem Plzeň-sever rozhodnuto o vzetí obviněného do vazby," potvrdila trestní stíhání Ivana Jelínková z krajského policejního ředitelství v Plzni.

Tragédie se odehrála 25. května v knihovně v Horní Bříze na Plzeňsku. Muž bodl ženu do zad a z místa činu utekl. Policisté s psovodem ho zhruba po půlhodině dopadli v nedaleké ubytovně u nádraží. Osmadvacetiletá knihovnice zraněním na místě podlehla.

Vrah chodil dlouhodobě do místní knihovny na bezplatný internet. Vedení obce nechalo hned po činu knihovnu uzavřít a chystá omezení otvírací doby, bezplatný internet chce Horní Bříza zrušit.

Podezřelý muž byl už letos nedobrovolně hospitalizován v Psychiatrické nemocnici v Dobřanech, lékaři ho ale propustili. Důsledkem tragédie bylo následné odvolání ředitele nemocnice Vladislava Žižky ministrem zdravotnictví Svatoplukem Němečkem. Za ředitele se ale postavila většina z 1100 zaměstnanců léčebny, sepsali proti jeho odvolání petici. Podpořili ho i další psychiatři a psychiatrické léčebny.

autoři: sch , lum
Spustit audio