Muzeum těžby borové smoly v Lomanech u Plas slavní kulaté výročí

28. září 2016

Dnes přesně před 10 lety vzniklo v Lomanech u Plas na severním Plzeňsku Muzeum těžby borové smoly. Sídlí v hájovně Lipovka a je pravděpodobně jediné svého druhu na světě. Muzeum vzniklo přestavbou bývalého chléva a jedinečné, historické exponáty najdete uvnitř i před vchodem.

„Pryskyřice neboli smola, se většinou těžila na borovicích, které nejvíce roní. Hodně se používá i smrk. Unikátem je zde dřevěná kláda z období druhé světové války,“ uvedla Jana Čiháková zakladatelka muzea smoly v Lomanech u Plas.


Pryskyřice (lidově smola, smůla) je výměšek, který produkuje řada rostlin, zejména jehličnatých stromů. Využívá se pro výrobu laků, lepidel nebo kadidla a parfémů. Zkamenělá pryskyřice se nazývá jantar, ze kterého se následně vyrábí hlavně šperky. Pryskyřici obsahují i jehlice jehličnatých stromů, které ji přímo vylučují, například borovice osinatá.

V muzeu se mohou lidé dozvědět, jak se těžila smola. Paní Čiháková má ve sbírce nástroje z roku 1976, kterými v praxi ukazuje přesný postup od škrábání kůry až po sklizení smoly.

„Smola byla přírodní materiál, ze kterého se v minulosti vyráběl terpentýn, různé izolace. Ke své práci ji potřebovaly například bednáři, ševci, koželuzi, byla téměř v každé domácnosti,“ doplnila Čiháková

V muzeu je řada fotografií a zajímavých příběhů. Mapuje se tu i historie samotného smolařství, které bylo v období Marie Terezie zakázané. Za druhé světové války se odnesení smoly z lesa, trestalo jako vlastizrada.

V Lomanech obnovili i tradici konání Svatováclavské poutě

Na dnešní pouti k oslavě svatého Václava mohou návštěvníci vidět hrnčíře, řezbáře, trhovkyně, které budou prodávat květiny a koláče, slavnostní průvod a na závěr má organizátorka Jana Čiháková připravené velké překvapení.

Svatováclavská pouť začíná v hájovně Lipovka dnes od 14 hodin.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio