Myslivci a ochránci přírody na Rokycansku postavili i letos v zimě koroptví boudy

3. leden 2018

Přečkat zimu pomáhají zvířatům krmítka, krmelce, ale také takzvané koroptví boudy. Drobné úkryty, na které stát dává dotace, poskytuje nouzové útočiště nejen koroptvím, ale i dalším zvířatům.

Tyto speciální stavby se teď nachází mimo jiné na loukách nebo polích kolem Rokycan. Postavili je tamní myslivci spolu s rokycanskými ochránci přírody. Jedná se o jednoduchou stavbu složenou buď z tyčí, nebo materiálu volně přístupného v terénu. Obydlí je velké zhruba metr a půl, a tvarem připomíná kupku sena.

„Koroptví boudy jsou tvořené kůly, přes které jsou větve. Spojuje je drát, provaz nebo mohou být zaklíněné mezi sebou tak, aby tvořily takový úkryt pro koroptve. Ty tam najdou nejen klid a bezpečí, ale také útočiště před sněhem. Koroptví zde už bohužel moc není, mluvit se dá jen o zbytkové populaci. Důvodem je, že chybí dostatek neobdělávané půdy, nepřidá tomu ani velkoplošné hospodaření a blízkost dálnice. Na území Honebního společenstva Litohlavy- Klabava máme zmapovány tři páry koroptví na různých místech,“ popsal Pavel Moulis ze Záchranné stanice živočichů Rokycany.

Boudo budko, kdo v tobě přebývá?

Stavbu využívají k úkrytu i drobní zpěvní ptáci, zajíci nebo srnky. Provizorní úkryty vznikají nejen kvůli snaze ochranářů a mysliveckých spolků, ale také díky finančním příspěvkům z ministerstva zemědělství.

„Na sto hektarů je vždy jedna koroptví bouda, která je vázána dotací. Budek může být pochopitelně i více. Na Rokycansku jsme jich připravili celkem deset. Instalují se na začátku listopadu. Odstraňují se podle počasí, většinou do března. Vzhledem k tomu, že je to na zemědělských pozemcích, není možné je mít postavené celoročně, protože bychom půdu blokovali,“ doplnil Pavel Moulis.

autor: jik
Spustit audio