Na břehu řeky Radbuzy dnes můžete v Plzni vidět jezdecký rytířský turnaj, kam přijede i Karel IV

28. září 2016

V Plzni se dnes, v den oslav svatého Václava, u kostelíku U Ježíška odehraje Jezdecký rytířský turnaj pro Karla IV. Na břehu řeky Radbuzy nedaleko mostu Milénia se diváci přenesou do 14. století. Akci pořádají Plzeňští - spolek šermířů a přátel historie a Plzeňský landfrýd.


Turnaj s doprovodným programem začíná v 11:00, v 15:00 a od 18:30 hodin.
Celý program trvá přibližně 2,5 hodiny.
Více informací včetně. podrobného programu najdete zde.

„Naše akce je situovaná do roku 1363, kdy byl Karel IV. již císařem říše Římské a přijíždí do Plzně, aby se podíval, jak se Plzeňané starají o zbrojnici, kterou jim na začátku roku 1363 bohatě vybavil. K té příležitosti se koná velký rytířský turnaj, který bude završen turnajem jezdeckým,“ řekl hlavní organizátor Petr Merxbauer.

Do Plzně Karel IV. přijede s početnou družinou. Její součástí bude i jeho žena Eliška Pomořanská. V jeho průvodu nesmí chybět jeho věrný společník Bušek mladší z Velhartic. Turnaje se zúčastní pan Čeněk z Lipé, pan Oldřich I. z Rožmberka, pan Zbyněk Zajíc z Valdeka a na Žebráce a v neposlední řadě i pan Děpolt Švihovský z Rýzmberka

Na všechny návštěvníky čeká pestrý program. Uvidí například šermíře, soutěž lukostřelců, koňskou drezuru nebo tanečnici, která je až z dalekého Španělska a mnoho dalšího. Součástí akce je občerstvení a tržiště.

Pro děti je připraveno bohatě vybavené hřiště se spoustou dobových her, včetně dobového kolotoče na kliku.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio