Na český trh přichází nová vakcína proti chřipce

2. říjen 2017

S podzimem přichází opět období chřipek. A také nová očkovací látka, která před nemocí lépe člověka ochrání. Dosud se očkovalo takzvanou trivakcínou. Teď přichází tetravakcína.

Jak už název napovídá, jedná se o rozdíl v počtu antigenů. Trivakcína má jen tři antigeny, a to proti dvěma kmenům chřipky A jednomu kmeni chřipky B. Tetravakcína, která právě přichází na trh, tedy do ordinací, ochrání proti dvěma kmenům chřipky A a dvěma kmenům chřipky B. Takže je dokonalejší a účinnější. Ovšem dál zůstává k dispozici i dosavadní očkovací látka, takže lidé si můžou vybrat.

Podle přednosty Ústavu epidemiologie na plzeňské Lékařské fakultě Univerzity Karlovy Petra Pazdiory, ať už člověk zvolí první nebo druhou vakcínu, vždycky to bude dobře. Očkování se v České republice příliš nefandí a proočkovanost je tu jen na čtyřech až pěti procentech běžné populace. U rizikových skupin jako jsou senioři nebo chronicky nemocní je to kolem 16 procent.

Oproti České republice jsou na tom s očkováním ostatní evropské země podstatně lépe. Tam je to u běžné populace 20 až 30 procent a u rizikové dokonce až 75 procent. Rozdíl je tedy obrovský. Epidemiologové nad tím kroutí hlavou a doufají, že právě nová tetravakcína by mohla zájem o očkování proti chřipce v České republice zvýšit.

V Evropě přibývá nových kmenů chřipky

Před zhruba deseti lety mohly za šíření nemoci v Evropě hlavně viry chřipky A. Ovšem v posledních letech se do popředí dostává právě chřipka B. Šíří se ve dvou základních klonech a na to právě reaguje nová vakcína. Obecně se dá říct, že očkování má dva hlavní cíle - u mladších ročníků snížit riziko onemocnění a u starších lidí hlavně bránit komplikacím, které můžou být leckdy fatální.

Dosavadní vakcína bude standardem a bude bez doplatku. Nová vakcína bude nadstandardem a bude se za ní platit. Doplatek by neměl převýšit 200 korun. Předpokládá se, že příští rok už se bude očkovat jen tetravakcínou, ta se tím pádem stane standardem a platit by se za ní nemuselo, ale to zatím není potvrzeno.

Proti chřipce se mohou očkovat děti již od šesti měsíců. Horní hranice věku není omezená.

autoři: kos , jik
Spustit audio