Na cestu Trabantem kolem světa nás zve stejnojmenná výstava v Plzni

12. březen 2017

Před deseti lety se novinář a režisér Dan Přibáň vydal s kamarády trabantem do Asie. V dalších letech projeli Afriku, Jižní Ameriku a Tichomoří. Do expedice souhrnně nazývané TRANSTRABANT se postupně zapojila zhruba dvacítka lidí. O cestě "trabantem kolem světa" vypráví výstava v plzeňské kreativní zóně DEPO2015.

Na výstavě jsou k vidění nejen samotná originální "světoběžná" vozidla, což jsou už legendární žluté trabanty Egu a Babu, dále polský maluch, jawa a čezeta. Výstavu doplňují fotky z cest, medailonky všech členů expedice a také filmové záběry z některých výprav.

Z cest si členové expedice přivezli řadu suvenýrů. Podle náčelníka výpravy Dana Přibáně jsou to věci s příběhem - třeba kus rybářské sítě s krabem z jižní Ameriky, kde cestovatelé utopili auto. Kniha o opravě trabantů, použité mýdlo, které sehrálo významnou roli po cestě africkým Súdánem. K vidění je i kus kaktusu, jenž posloužil jako blatník k motorce nebo konvička, kterou našli cestovatelé v Austrálii v kontejneru, umyli ji a půl roku si v ní vařili kávu.

Citově nejvzácnější věcí v celé výstavě jsou skoro rozpadlé sandály. Ty patří členovi expedice a motorkáři Marku Slobodníkovi, který si prý na každou cestu vzal vždy jedny boty a nikdy je nevyměnil. Bylo to tak i při cestě po Austrálii a jihovýchodní Asii. Ta cesta trvala nakonec půl roku, a celou dobu měl Marek Slobodník na nohou jedny sandály. Teď jsou součástí plzeňské výstavy v bývalých garážích pro autobusy, které se před dvěma lety proměnily v kreativní zónu DEPO2015.

Další cesta na obzoru

Po skončení výstavy se začnou cestovatelé auta připravovat na další výpravu. Ta by měla začít příští rok v lednu nebo únoru. Povede z Bangkoku, Thajskem přes Barmu, Bangladéš, Indii, Nepál, Pákistán, Irán, Turkmenistán až do Uzbekistánu do Samarkandu.

Pokud se to podaří, služebně starší trabant Egu se bude moci pyšnit tím, že za 10 let objel celý svět. Z Uzbekistánu se pak chtějí cestovatelé vrátit ve stopách své první cesty zpět do Česka. Chtěli by tak i srovnat, jak se svět po deseti letech změnil.

Výstavu mohou zájemci vidět v DEPO2015 do 28. května.

autor: lum
Spustit audio