Na heliportu karlovarské nemocnice poprvé přistál armádní vrtulník

21. březen 2017

Na heliportu nemocnice v Karlových Varech dnes poprvé přistál vrtulník Letecké záchranné služby z Plzně-Líní. Na heliportu dosud mohly přistávat jen vrtulníky soukromých společností s váhou do tři a půl tuny. Přes šest tun vážící armádní stroj tak musel přistávat na karlovarském letišti.

Cesta vrtulníku z Plzně do Karlových Varů trvá 19 minut. Čas potřebný k transportu pacienta z nemocnice do vrtulníku se díky úpravě heliportu zkrátil na jednu minutu.

„Pacienti už nemusí být transportováni sanitou na letiště a překládáni do vrtulníku. A není to samozřejmě jen o komfortu, ale především časové úspoře," říká ředitel Karlovarské krajské nemocnice (KKN) Josef März.

Aby heliport na střeše nemocnice splnil parametry a měl vyšší nosnost, bylo potřeba pouze prodloužit síťové zábrany a provést další drobné úpravy. Náklady byly pouze asi 25 tisíc korun. Kromě toho chce kraj heliport ještě nechat upravit tak, aby na něm vrtulník mohl přistávat i v noci.

Oproti menším strojům je armádní vrtulník o něco hlučnější. Piloti se ale budou snažit vždy přistávat z výšky tak, aby hluk obyvatele Karlových Varů obtěžoval co nejméně.

Pavilon urgentní medicíny s heliportem vznikl v Karlových Varech v roce 2012. Jeho výstavba stála téměř 600 milionů korun. V době vzniku projektu se počítalo s tím, že letecká záchranná služba změní koncepci a těžké vrtulníky již nebude používat. To se ale pak změnilo a Letecká záchranná služba v Plzni-Líních, která obsluhuje Plzeňský a Karlovarský kraj, bude armádní vrtulníky používat i nadále.

Armádní vrtulník poprvé přistál na heliportu Karlovarské krajské nemocnice
autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio