Na Hracholuskách nacvičovali záchranáři pomoc tonoucím lidem

26. srpen 2016

Ve čtvrtek 25. srpna se na Hracholuské přehradě celý den proháněly záchranářské čluny. Společné cvičení tam měli policisté z pořádkové jednotky, vodní záchranáři a hasiči. Trénovali tam jízdu na člunech, první pomoc i záchranu tonoucích lidí z vody.

Cvičení integrovaných složek na Hracholuské přehradě řídil Petr Mášek z pořádkové jednotky policie Plzeň, ten nám popsal, jak záchrana tonoucího probíhá: „Když se záchranáři blíží k tonoucím osobám, musí rozlišit, zda se topí a mají hlavu nad vodou nebo už nejeví známky života. Podle toho se zvolí způsob záchrany. Pokud je tedy člověk ještě aktivní a je schopen vnímat a spolupracovat, probíhá záchrana buď pomocí tzv. házečkou, což znamená, že se hodí záchranný házecí pytlík, kterým se daná osoba přitáhne ke člunu nebo pro tonoucího chodí záchranář.“

Do záchranářského vybavení patří záchranářská vesta z neoprenu, neoprenový oblek, přilba, kukla a rukavice. Záleží na podmínkách, ve kterých se záchrana provádí. Oblečení zajišťuje záchranářům potřebný komfort, aby se jim do něho nedostala voda a aby neprochladli.

Ideální počet záchranářů při pomoci tonoucímu jsou tři. Dva ve člunu a jeden záchranář ve vodě s tonoucím. Když jsou jen dva, je mnohem těžší dostat tonoucího z vody do člunu.

Při zásahu záleží na rychlosti i na spolupráci všech složek, které jsou při zásahu v akci. Pokud se například topí více osob a zasahuje několik jednotek, musí si na konci podat hlášení a odsouhlasit, zda daný počet zachráněných souhlasí. Záchranáři jsou profesionálové, kteří vždy odvedou perfektní práci.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio