Na Hracholuskou přehradu můžou motorové čluny. Umožňuje to nová vyhláška

17. duben 2015

Třináct let nesměly na hladinu Hracholuské přehrady na Plzeňsku motorové čluny se spalovacími motory. Od 15. dubna už ale zákaz neplatí. Ministerstvo dopravy vydalo vyhlášku, která povoluje na přehradě provoz motorových člunů se spalovacím motorem do 10 kW. To se ale nelíbí rekreantům a chatařům a nesouhlasí s tím ani Plzeňský kraj.

Podle hejtmana Václava Šlajse kraj vydal v připomínkovém řízení negativní stanovisko: "Na mě se obrátili občané z lokality Hracholusky, ukázali mi petici z minula, kterou poslali na kraj i na ministerstvo dopravy a požádali mě o pomoc."

Hejtman zároveň zaslal dopis ministru dopravy Danu Ťokovi, aby ministerskou vyhlášku přehodnotil: „Nepředpokládám, že se tomu tak stane, když ministr vyhlášku vydal, aby ji za měsíc rušil. Ale jak občané, tak i já mám obavu, že se z toho stane velký byznys a že pro běžné rekreanty, ale i pro živočichy, to bude spíše problém."

K ministerské vyhlášce se vyjádřilo i Povodí Vltavy a podle mluvčího podniku Huga Roldána povolení motorových člunů na Hracholuskách nedoporučilo: „Protože jde o vodní nádrž s poměrně malou plochou a také z důvodu morfologie přehrady, která je z jedné třetiny hodně úzká. Navíc se zde v turistické sezoně vyskytuje značné množství plavců a malých plavidel."

Nová vyhláška podle ministerstva dopravy údajně v praxi žádnou velkou změnu neznamená. "Jednak byla na Hracholuskách celá řada výjimek, a jednak to neznamená, že se tam budou pohybovat vodní skútry nebo velká motorová plavidla. Je tam omezen provoz na 10 kW, takže je to v podstatě pro rybářské loďky," vysvětlil mluvčí ministerstva dopravy Tomáš Neřold.

Mapa, kde se smí plout s motorovým člunem
autor: čer
Spustit audio