Na hradě Hauenštejně se uskuteční I. ročník Ekokempu

3. srpen 2005

Ekokemp na hradě Hauenštejně v Horním Hradu na Karlovarsku nabídne účastníkům pestrý program, v němž nebude chybět třeba uklízení chráněných krušnohorských luk nebo poznávání čmeláků. Netradiční kemp v přírodě připravili poprvé pro zájemce z celé republiky členové organizace Českého svazu ochránců přírody Oharka z Dalovic u Karlových Varů po úspěchu loňského nultého ročníku. Ekokemp na Hauenštejně začíná 8. srpna a potrvá do 21. srpna.


Náplní půldenních pracovních bloků bude, mimo jiné, údržba hornohradského zámeckého parku a úklid sena z chráněných luk u Prachomet. Tato přírodní památka je největším nalezištěm kosatce sibiřského v západních Čechách a druhým největším v Česku. Účastníci se budou zajímat o život čmeláků, což je jedna z pravidelných činností organizace ochránců přírody Oharka. Pro čmeláky se budou budovat umělé hnízdní dutiny v zídkách kolem hradu nebo v okolním parku.

Na druhou polovinu dne jsou pak vždy pro účastníky připraveny četné aktivity, naučné vycházky a hry, ale také exkurze a výlety. Seznámí se s přírodní rezervací SOOS, naučnou stezkou Kladská a Dalovice i premonstrátským klášterem v Teplé. Připravena je také návštěva dalších tří zámeckých parků, například v Klášterci nad Ohří, a dvou botanických zahrad. Dominantním prvkem kempu je samozřejmě pobyt v přírodě, nebude chybět ani romantika na hradě či spaní pod hvězdnou oblohou. Celý program završí třídenní splouvání řeky Ohře s naučným podtextem.
autor: Směna ČRo Plzeň | zdroj: ČTK
Spustit audio