Na klid a bezpečí v příhraničí Plzeňského kraje dohlédne nový systém kamer, radarů, hlásičů a senzorů

Plzeňský kraj usiluje o klidné příhraničí. Pustil se proto do stejnojmenného projektu, který má zvýšit bezpečí na silnicích a naopak snížit kriminalitu na Domažlicku, Klatovsku nebo Tachovsku. Na projekt získalo hejtmanství evropskou dotaci a spolupracuje na něm s bavorskou stranou. Ve městech, obcích postupně přibývají kamery a varovné hlásiče a čidla. Na piráty silnic dohlédnou nové radary.

Světelná cedule s kamerou, tedy zařízení, které měří rychlost, ale zaznamenává i další údaje, je např. v Holýšově na frekventovaném tahu z Plzně do Domažlic a na hraniční přechod Folmava. Většinu řidičů tato cedule zbrzdí.

Do projektu Klidné příhraničí se připojil i Staňkov, město vzdálené pár kilometrů od Holýšova, několik málo kilometrů od Plzně a zhruba 33 kilometrů od hraničního přechodu Folmava. Na budově staré radnice tam mají instalovanou kameru. Zařízení, které může přispět k většímu klidu ve městě, vítá i starosta Alexandr Horák zvolený za Nezávislé. Podle něj to může poskytnout kraji minimálně statistické údaje o průjezdu vozidel, případně o jejich rychlosti.

A právě takové informace kraj díky kameře ve Staňkově má, jak potvrdil náměstek hejtmana Ivo Grüner. „Máme tak pravidelné informace o tom, jak auta jezdí, jakou rychlostí, jaká je tonáž, dokonce už máme i nějakého hříšníka. Víme, že auto jelo rychlostí 130 km/hod. v obci, kde se má jet 50."

Informace o objemu dopravy kraj použije i při plánování projektů, může tak informovat Ředitelství silnic a dálnic o potřebě obchvatů nebo oprav silnic. Systém kamer a čidel poskytne kraji i další informace, doplňuje Ivo Grüner. „Poskytne data, která využíváme proto, abychom ukázali turistům a občanům, co se děje, jestli jsou volná parkoviště, zda je námraza nebo nějaká nehoda v rámci území, které je monitorováno."

Světelná cedule s kamerou měří rychlost, ale zaznamenává i další údaje

Radary umí zachytit i registrační značku vozidla, které překročilo rychlost. Umí to například měřič v Holýšově nebo v Běšinech na Klatovsku. K těmto údajům ale kraj přístup nemá.

„Dokonce i ukáže řidiče, jak vypadá, změří ho to, vyhledá v databázi hledaných osob, kde jsou informace, které jsou chráněné zákonem, proto k nim má přístup jen policie. Takže pro vyhledávání nebezpečných osob, pro boj proti kriminalitě, především drogové v příhraničí, jsou tahle zařízení specializovaná a doufáme, že policie to dokáže využít," vysvětlil Ivo Grüner.

Projekt Klidné příhraničí bude hotový v letošním roce. Postupně tak mají být kamery a další sledovací zařízení na 86 místech.

autor: lum
Spustit audio