Na Modravě vznikne příští rok nové infocentrum

30. červenec 2016

Nové informační centrum chce před začátkem příští letní sezony otevřít šumavská Modrava. Informační centrum v budově obecního úřadu teď navštíví na vrcholu sezony až 900 lidí denně, a jeho malé prostory prostě nestačí.

Obec proto plánuje s dotací EU z česko-bavorského přeshraničního projektu vybudovat větší infocentrum v předsálí Spolkového domu, který navazuje na obecní úřad a informační centrum, řekl starosta Antonín Schubert.

Nové centrum nabídne větší prostory i zlepšené zázemí pro turisty - venkovní zpevněnou zastřešenou plochu s lavičkami a uvnitř sociální zařízení. Ve Spolkovém domě je dostatečná kapacita toalet i místo, kde se mohou turisté v případě potřeby umýt. „Kdybychom v minulosti věděli, že takový tlak a zájem na infocentrum bude, vystavěli bychom ho samozřejmě lépe," řekl starosta.

Vedení Modravy teď chystá výběrové řízení, na podzim by se mohlo začít se stavbou. Před letní sezonou 2017 by se centrum mělo otevřít. Náklady jsou kolem 6,5 milionu korun, z toho desetinu platí obec a zbytek pokryje dotace.

Modravští chtějí vyjít vstříc zvýšenému zájmu turistů a jejich požadavkům. Nové infocentrum vznikne přebudováním části předsálí Spolkového domu, velký sál se bude rovněž využívat pro potřeby infocentra. Měly by se v něm třeba promítat filmy se šumavskou tematikou. „Myslím, že získáme větší množství dokumentárních filmů o Šumavě. Některé jsme chtěli sami natočit, ale ministerstvo životního prostředí náš projekt zamítlo," poznamenal Schubert.

Infocentrum rozšíří služby, mělo by také umožnit přístup na internet. Naráží to ale na problém, že na Modravu se dosud nepodařilo přivést vysokorychlostní internet. „Projekt na vysokorychlostní internet v rámci internetizace pohraničí byl obci Modrava před dvěma roky také zamítnut," uvedl starosta.

autor: iko
Spustit audio