Na některých sjezdovkách jde mimo provozní dobu lidem o život. Důvodem je údržba pomocí ocelových lan

11. prosinec 2017

Moderní rolby, které se používají na úpravu svahů na Špičáku, se do kopce přitahují pomocí navijáku a ocelového lana. To se sune po sjezdovce, řeže sníh a někdy i nečekaně vystřelí do výšky. A právě to by mohlo pro některé neukázněné lyžaře znamenat velké nebezpečí.

To že se nesmí na sjezdovku od 16:15 hodin je uvedeno i v provozním řádu, což ale řada návštěvníků nerespektuje. Někteří odvážlivci, převážně z řad skialpinistů, se vydávají na vrchol Špičáku i s čelovkou. Jenže takový adrenalinový zážitek je může stát dokonce život.

„Vzhledem k tomu, že máme poměrně strmé sjezdovky, musíme si pomáhat navijákem. Máme na sjezdovkách několik kotvících bodů, ke kterému rolbař dojede a zahákne si tam naviják s ocelovým lanem, které je kilometr dlouhé. Rolba v podstatě visí na tom laně. V určitém okamžiku lano vystřelí nahoru a přesune se zase ke stroji. A to je právě ohromně nebezpečné pro lidi, kteří by tu dobu mohli být zrovna u toho. Lano je totiž zařízlé ve sněhu a není možné ho vidět,“ řekl provozní ředitel Špičáku Vladimír Kasík.

Kvůli nedodržení zásad by mohli turisti přijít o život

A na zmíněné nebezpečí upozornil také náčelník Horské služby Šumava Michal Janďura: „Všichni turisté, ať už jsou to lyžaři, skialpinisté, na sáňkách nebo pěší, by měli dodržovat veškeré bezpečnostní pokyny, které jsou ve sportovním areálu vyvěšeny a je na to upozorňováno i na vrcholu Špičáku. Pokud se přeci jen někdo dostane na vrchol ve čtyři hodiny, je nahoře označená trasa po tak zvané Rozvodské cestě. Takže alternativa, jak se dostat z vrcholu na Špičácké sedlo, existuje.“

Kvůli vlastnímu bezpečí by proto všichni návštěvníci měli dodržovat nejen bezpečnostní zásady a pokyny, ale i jedno důležité pravidlo. „Od letošního roku platí na Špičáku zásada, že pokud vidím rolbu, směrem do kopce je určitě i lano,“ uzavřel Vladimír Kasík.

autoři: en , jik
Spustit audio