Na nová zvířata zve netradiční zoo ve Ždírci na Plzeňsku

12. září 2017

Kovový mravenec v nadživotní velikosti nebo výr s roztaženými křídly, o kterého se můžete opřít. I takové tvory představuje zoo ve Ždírci na jižním Plzeňsku. O víkendu navíc přibyly další dva exponáty.

Živá chlupatá zvířata byste v zoo ve Ždírci na jižním Plzeňsku hledali jen těžko. Oproti jiným zoologickým zahradám je totiž tato plná dřevěných a kovových tvorů umístěných uprostřed lesa. Ždírecká ZOO je veřejně přístupným parkem v obci Ždírec-Myť. Přilehlá oblast, národní přírodní rezervace Chejlava, je specifická svými lesy a bohatou faunou, včetně několika poměrně vzácných druhů. A právě rozmanitost místních živočichů se tady rozhodli návštěvníkům ukázat a představit.

„Je to trošku dětský park, hřiště, lesopark, naučná stezka. Všechna zvířata tady mají své místo. Děti mají nejradši ta zvířata, na která si můžou sednout, sáhnout, zatahat je za uši - třeba liška nebo divoké prase hned kousek vedle," popsal koordinátor projektu Ždírecké ZOO Rosťa Válek.

Ždírecká ZOO spolupracuje s nedalekou střední školou v Oselcích, která vyučuje umělecké zpracování kovu a dřeva. Právě její studenti pomáhali vytvořit většinu zdejších zvířat. Návštěvníky hned na začátku zaujme obří pavučina natažená mezi dva vysoké smrky. Na ní si hoví hned několik pavouků. Právě oni patří mezi první tvory, která zoo získala. Celkem se v areálu nachází zhruba třicítka zvířecích exponátů.

Ždírecká ZOO představuje zvířata ze dřeva a z kovu

„Průběžně se nám to mění a zatím je to tak akorát na to, aby tady rodiny s dětmi mohly strávit hodinku, dvě příjemného času," uvedl Rosťa Válek s tím, že po minulém víkendu se zoo pyšní dalšími dvěma kusy.

Kromě zvířat zoo nabízí i herní prvky a zajímavé informace

V zoo ve Ždírci ale lidé neuvidí jen dřevěná či kovová zvířata. Součástí expozice jsou také různé herní prvky jako například dendrofon.

„Tady se můžete podívat, jak vypadají jednotlivé stromy, můžete i vyzkoušet, jak zní dřevo, když vyschne," vysvětlil princip Rosťa Válek.

Cílem zoo podle něj nebylo zahltit lidi informacemi, ale nabídnout jim, aby je našli, pokud o ně sami budou mít zájem. Každé zvíře a každý prvek v expozici je opatřen štítkem. Zájemci se tak přes mobilní telefon mohou dostat na webové stránky Ždírecké ZOO a tam pak k danému prvku najdou všechny informace. Procházet se prostorem ždírecké zoologické zahrady není nijak náročné. Vstup je bezbariérový, terén je bez obtíží schůdný jak pro vozíčkáře, tak i pro maminky s kočárky. Zoo je přístupná sedm dní v týdnu podle počasí a zájmu.

autoři: mkl , sch
Spustit audio