Na plzeňské lékařské fakultě začal nový akademický rok

5. říjen 2015

Právě dnes zahájili v prostorách Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Plzni akademický rok a s ním i stavbu nové posluchárny. Studenti i přednášející se tak mohou těšit na moderní prostory.

Na lékařské fakultě v Plzni dnes 5. října začal nový akademický rok. Do prvních ročníků letos nastoupilo téměř čtyři sta českých a zahraničních studentů. Výuka probíhá v několika historických budovách. Druhým rokem se vyučuje také v Univerzitním medicínském centru zvaném UniMeC, kde dnes bylo plno studentů.

„Těším se na nové informace, které se tady dozvím a tak. Největší strach mám asi z patologie. Starší spolužáci mi říkali, co mě čeká a asi to nebude úplně jednoduché," řekl čerstvý student 3. ročníku Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Plzni Jáchym Wiesner s tím, že moderní prostory UniMeCu se mu líbí.

A zatímco studenti plní posluchárny, před budovou UniMeCu se připravuje stavba nové auly, která zatím v novém minikampusu chybí. Prostor pod budovou teoretických ústavů je sice zatím zarostlý vysokou travou, už za pár dní tam ale budou jezdit stavební stroje. Nová posluchárna má mít kapacitu dvě stě míst a pokud půjde všechno podle plánu, se zahájením příštího akademického roku by se v ní už mělo začít učit.

Kampus by se měl v budoucnu ještě rozrůst

Nová aula vyjde celkem na zhruba 55 milionů korun. Dotace přitom činí kolem padesáti milionů a zbytek zaplatí fakulta ze svých prostředků. V ceně je nejen samotná stavba, ale také vybavení a to i včetně audiovizuální techniky. Po dokončení stavby se nová budova propojí se stávající budovou UniMeCu.

„Projekt vznikl pohromadě, byla to součást první etapy, takže támhle, jak vidíte ty dveře, které teď nevedou nikam, tak ty povedou do budoucí auly a ještě než projdete do auly, tak projdete kolem bufetu s jídelnou. To je druhá věc, která nám tady teď významně chybí, protože ani zaměstnanci ani studenti tady teď nemají žádnou možnost stravování. Takže doufám, že do roka jim splatíme tenhle dluh a budou tady mít i tohle zázemí," uvedl projektový manažer Libor Kočí.

Vznikem nové auly rozvoj komplexu nekončí. Projekt na dostavbu kampusu se bude teprve tvořit, v budoucnu by se tam měl soustředit celý provoz lékařské fakulty. Pokud se to ale nepodaří, je vedení školy připraveno i na alternativu, což by byla generální oprava stávajících budov fakulty. Další rozvoj lékařské fakulty teď závisí na tom, jaké dotační programy se objeví v novém plánovacím období a jak úspěšná bude škola při jejich případném čerpání.

autor: mkl
Spustit audio