Na plzeňském hejtmanství bylo podepsáno memorandum o zdravotní péči po 1. březnu

8. únor 2011

Krajské i soukromé nemocnice, plzeňská Fakultní nemocnice, zdravotní pojišťovny a záchranná služba podepsaly včera na krajském úřadě memorandum o spolupráci při zajištění zdravotní péče v Plzeňském kraji po 1. březnu. Reagovaly tak na plánované odchody lékařů zejména z krajských nemocnic, které má podle obdržených výpovědí opustit více než třetina lékařů. Výpověď jich podalo téměř 80 ze zhruba 240. Dalších 70 doktorů má odejít ze státní Fakultní nemocnice. Více už Jana Kosová.

Za to bude ředitelka Jaroslava Kunová požadovat, aby doktoři, kteří chtějí odejít, okamžitě stáhli výpovědi a snažili se spolupracovat. Podmínkou je ale to, aby udrželi finanční limity v klinikách včetně center. Ředitelka na navýšení platů použije rezervy Fakultní nemocnice. Další finance na mzdy získá tím, že zdravotní pojišťovny nakonec nesníží objem úhrad o dvě procenta, jak avizovaly.

Memorandum podepsalo celkem 24 subjektů, mezi nimi je sedm zdravotních pojišťoven, armádní Letecká záchranná služba z Líní u Plzně a šest soukromých nemocnic - plzeňské Mulačova, Privamed a U Svatého Jiří, dále Nemocnice Sušice, Swiss Med Clinic v Plané na Tachovsku a Poliklinika Tachov. Jak uvedl hejtman Milan Chovanec , memorandum není samospásné a nezaručí, že bude po 1. březnu péče bezchybně fungovat. Deklaruje ale snahu všech stran vzájemně si pomoci.


Kraj se podle hejtmana připravuje na případné vyhlášení krizového stavu. Po úterním jednání s premiérem nastane čas pro příjímání zásadních opatření. Kraj ale může po 1. březnu nařídit lékařům v krizovém stavu zajistit péči maximálně na 30 dnů.

Hejtman Milan Chovanec s radním pro zdravotnictví Václavem Šimánkem včera rozeslali odcházejícím lékařům otevřený dopis. Mimo jiné jim navrhují, že se mohou vrátit na svá původní místa. "Žádáme vás, abyste tak učinili nejlépe do konce tohoto pracovního týdne, tedy do 13. února," uvádí se v dopise.

autor: kos
Spustit audio