Na Plzeňsku jsou další pamětní kameny, tak zvané Stolpersteiny

2. říjen 2017

Jde o dlažební kostky s mosaznou destičkou, které připomínají oběti holocaustu. Stolpersteiny se ukládají do chodníku přímo před dům, ve kterém perzekuovaný člověk žil před svou smrtí a na každém kameni je vždy uvedeno i jeho jméno a další informace.

Osm nových stolprsteinů instalovali v Sušici, konkrétně v ulici Tomáše Garrigua Masaryka. Připomínat mají tragický osud rodiny Klingerových. „Představují v podstatě polovinu jedné rodiny, která žila ve dvou oddělených domech. Letos se položila první část kamenů před dům, kde rodina žila,“ uvedl historik Michal Chmelenský ze Západočeského muzea v Plzni.

Osm nových stolprsteinů instalovali v Sušici, konkrétně v ulici Tomáše Garrigua Masaryka. Připomínat mají tragický osud rodiny Klingerových

Poprvé organizátoři položili i dva kameny manželům, kteří zemřeli až po druhé světové válce. „Pravidla umožňují v zásadě pokládat kameny i těm, kteří zemřeli v důsledku nacistického pronásledování nebo si zažili neuvěřitelné příkoří. To je i případ Manželů Josefa a Hermíny Klingerových, kteří přežili jako jediní z celé rodiny a bylo to pro ně velmi strastiplné,“ doplnil Michal Chmelenský.

A i když v Sušici už několik Stolpersteinů je, podle Barbory Freund to byl právě osud rodiny Klingerových, který tady pokládání kamenů zmizelých inspiroval. „To byl tak silný příběh, ke kterému není, co dodat! Rodiče mající čtyři děti a hromadu vnoučat. Z koncentračního tábora se domů ale vrátí jako jediní a pár dní po válce tady v Sušici umírají. Na jejich náhrobním kameni je jen jejich jméno, datum narození a úmrtí. Říkala jsem si, že by si zasloužili víc,“ vysvětlila Freund.

A i když v Sušici už několik Stolpersteinů je, podle Barbory Freund, to byl právě osud rodiny Klingerových, který tady pokládání kamenů zmizelých inspiroval

Kromě Sušice přibylo devět kamenů také v Horažďovicích v Havlíčkově a v Plzeňské ulici. Dva nové stolprsteiny položili zástupci radnice a židovské obce i v Plzni na Americké třídě a v Bendově ulici. A dalších 15 kamenů je v Plzni na šesti místech poblíž centra.

Cílem je připomenout aspoň některé oběti holocaustu

Autorem projektu je Gunter Demnig. Na ukládání kamenů se s ním musí organizátoři vždy domlouvat s velkým časovým předstihem, protože pan Demnig většinu kamenů zmizelých pokládá osobně. „Původní idea byla přinést zpět jména obětí nacistické perzekuce s cílem, aby tyto kameny byly v každé zemi, kde k této perzekuci docházelo. Samozřejmě není možné položit šest milionů stolprsteinů, ale aspoň některé ano, jako symbol,“ vysvětlil Gunter Demnig, který první kámen zmizelých položil v roce 1992.

Projekt Stolpersteine, připomínající oběti holocaustu, funguje po celé Evropě. Kamenů zmizelých už je dnes přes 63 tisíc v 21 evropských zemích.

autoři: en , jik
Spustit audio