Na Plzeňsku zavře ve středu ordinace většina praktických lékařů

17. říjen 2017

Zítra bude v Plzeňském kraji uzavřená většina ordinací praktických lékařů. K jejich protestu se připojí někteří zubaři a ambulantní specialisté a na půl hodiny také lékárníci.

Kvůli zítřejší stávce se ale Fakultní nemocnice v Plzni ani další krajské nemocnice v Klatovech, Domažlicích, Rokycanech a Stodě svoje ambulance posilovat nechystají.

„Valná většina lékařů z regionu protest podpoří,“ řekla Anna Šeborová, členka představenstva oblastní České lékařské komory a praktická lékařka. Podle ní jde o velmi silnou podporu, od roku 1989 nejvýraznější. Všichni informovali pacienty s předstihem, oznámení je na dveřích i na webových stránkách ordinací. Když pacient zavolá na telefonní číslo ordinace, ze záznamníků se dozví informace o protestu a jeho důvodech. Preventivní prohlídky jsou přeobjednané na jiný den.

Lékaři chtějí protestní akcí upozornit na byrokracii a údajně nedostatečné financování jejich praxí. Lékařům vadí, že stát přidává peníze hlavně nemocnicím a že v návrhu úhradové vyhlášky lékařům hrozí meziroční pokles. Kritizují i nárůst povinností, které na ně stát klade, jako jsou elektronické recepty a evidence tržeb.

Zavřených bude přes 70 ordinací

Podle předsedkyně Sdružení praktických lékařů v Plzni Evy Baxová ze 75 soukromých lékařů nezavřou jen dva závodní, kteří mají objednané prevence pro firmy. Baxová dodala, že praktici se elektronizaci zdravotnictví nebrání, ale tak, jak systém elektronického receptu se jim jeví jako absolutně nepřipravený. Velké množství otázek vyvolávají například opiátové recepty, návštěvní a pohotovostní služby a zástupy.

„Pokud nebude na protest budoucí vláda reagovat, budou další protestní akce,“ dodala Baxová.

K protestu se připojí také někteří lékárníci, budou mít zavřeno mezi 10:30 a 11:00. V Plzni se zavře lékárna Na Pražské, v Dragounské ulici bude otevřená a protest podpoří letáky. Lékárna v Tachově bude v provozu, akci podpoří letáky. V Domažlicích zatím nejsou rozhodnuti. Lékárna v Plzni na Borech zřejmě na půl hodinu uzavře. Lékárna na centrálním náměstí v Plzni bude mít zřejmě otevřené jen okénko.

autor: jik | zdroj: ČTK
Spustit audio