Na příchod čerta, anděla a Mikuláše se připravují i v Plzni a okolí

3. prosinec 2016

Jaké kostýmy letos obléknou čerti, andělé a Mikuláši na Plzeňsku? Pro zlobivé děti chystají hrůzostrašné masky, svítící rohy nebo obrovské pytle, ti hodní se od Mikuláše dočkají sladké odměny.

„Maska čerta se skládá z kožichu, kožíškové vesty a trička, na kterém je také našitý kožíšek a tepláků ve stejném stylu. Na hlavu patří paruka s rohy. Jako doplněk můžete zvolit řetěz nebo pytel, z něhož kouká noha,“ popisuje Ivana Jozicová - majitelka půjčovny kostýmů z Plzně Božkova. A právě takového čerta se letos budou bát právě místní děti.


Svatý Mikuláš byl kolem roku 300 biskupem v Myře v Lykii. Proslul svojí štědrostí k potřebným nebo jako zachránce nespravedlivě obviněných. Pro množství zázraků, které se udály na jeho přímluvu, je také někdy zván Mikuláš Divotvůrce. Jeho svátek, kdy byl umučen k smrti, připadá na 6. prosinec. V předvečer tohoto dne chodí převlečení Mikuláši po celém světě. Liší se nejen jmény, ale i vzhledem a oblečením. Vždy je ale návštěva Mikuláše spojena s rozdáváním dárků. České děti navštěvuje Mikuláš 5. prosince večer už od 13. století a naděluje jim například ovoce, bonbóny, čokoládu nebo jiné dobroty. Zlobivé děti naopak dostanou uhlí nebo brambory.

Převléknout se letos nezapomenou ani Mikuláši z Města Touškova. Podle paní Markéty Karlové z místní půjčovny kostýmů je zlatým hřebem jejich převleku bohatě zdobený ornát, tedy kněžské roucho. „Kostým Mikuláše se skládá z bílé sukně, která je dlouhá až na zem a přes ni se obleče ornát. K tomu všemu samozřejmě patří i paruka, vousy, čepice, klasická zatočená hůl a bílé rukavice,“ doplňuje Karlová.

Mikulášská nadílka, to je hlavně důmyslné maskování

Družina v Plzni- Doubravce v čele s paní Věrou Uldrichovou si pro děti připravila jako překvapení pekelného reportéra, který bude celé dění fotit a natáčet. Převléci se do kostýmu bude podle paní Uldrichové náročný úkol, protože letos budou mít masky s důkladným barevným make-upem. Děti se mohou například těšit na krásného anděla s obrovskými křídly ze skutečného peří. To nalíčit Mikuláše je prý mnohem snazší, nicméně se musí zalíčit obočí, protože právě díky němu byl minulý rok Mikuláš odhalen.

Ať už je kostým jednoduchý nebo výrazně zdobený, jedno je podle paní Uldrichové jisté. Nikdo z družiny nesmí být za žádnou cenu prozrazen.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio