Na Rokycansku lidé podepisují petici za zachování všech oddělení nemocnice

10. duben 2012

Lidé na Rokycansku podepisují petici za záchranu dětského oddělení a gynekologie rokycanské nemocnice. Stále totiž hrozí, že by zdravotnická pracoviště mohla být uzavřena, jak požadují zdravotní pojišťovny.

Řada nemocnic se v současné době obává o svou existenci, případně o některá svá oddělení. Zdravotní pojišťovny trvají na redukci lůžek a některým zařízením už vypověděly smlouvy. Rokycanské nemocnici například hrozí, že přijde o porodnici a pediatrii. Ještě nedávno se přitom mluvilo "pouze" o zrušení 24ti lůžek. Pro obyvatele okresu by zrušení oddělení znamenalo velké komplikace.


Mluvit se nedá ani o ekonomickém přínosu. Fixní náklady na údržbu zůstanou a naopak zmizí výnosy na daných odděleních. Pojišťovny také poukazují na nižší počet porodů - místo pětiset jich mají v Rokycanech zhruba 430.

Krajský radní pro zdravotnictví Václav Šimánek konstatoval, že jednání Zdravotnického holdingu Plzeňského kraje a nemocnice se zdravotními pojišťovnami o nových smlouvách nadále probíhají. Zdravotnickému holdingu Plzeňského kraje už se podařilo odvrátit zrušení nemocnice ve Stodu na jižním Plzeňsku. Václav Šimánek věří ve stejný výsledek i ohledně Rokycan.

Konečný verdikt má padnout do 30. června, aby měla rokycanská nemocnice alespoň půl roku na to, připravit se na novou situaci.


Podpisovou akci za zachování všech oddělení nemocnice v Rokycanech organizuje rokycanská radnice. Archy pak pošle pojišťovnám a ministerstvu zdravotnictví. V Rokycanech, Hrádku a Zbirohu už je podepsalo několik stovek lidí.

autor: kos
Spustit audio