Na Šumavě a v Krušných horách už se lyžuje. První skiareály zahájily sezonu

8. prosinec 2017

Je před námi druhý adventní víkend. Nejen, že zapálíme druhou svíčku na adventním věnci. Někteří se chystají na koncerty nebo vánoční trhy. Užijí si i ti, kteří dávají přednost zimním radovánkám.

Zimní sezonu zahájil největší lyžařský areál v Plzeňském kraji Špičák na Železnorudsku. V provozu je čtyřsedačková lanovka, lyžovat mohou lidé už na většině sjezdovek nebo alespoň jejich částech, na svazích leží kolem 40 centimetrů přírodního sněhu, kde se zasněžuje je ho i více. Zavřená je zatím prudká sjezdovka Šance a Lubák, kde je málo sněhu. Lyžuje se denně za ceny vedlejší sezony.

Dnešním večerním lyžováním zahájí sezonu například areál Nad nádražím – Belveder. Otevřený bude i v sobotu a neděli, poběží i dětský park Nádražíčko. Na sezonu se chystají také další areály, ty které mají sněžná děla, tak zasněžují. O termínu zahájení provozu informují na webových stránkách.

Lyžuje se také v Krušných Horách

Skiareál na Klínovci zahájil provoz na sjezdovce a lanovce Dámská. O víkendu tam bude k dispozici pět kilometrů sjezdovek, ty jsou připravené jak pro lyžaře, tak snowboardisty. Na svazích leží 50–100 centimetrů přírodního a technického sněhu. Lyžovat se o víkendu bude i na Božím Daru. Provoz spustí skiareál Novako a rozjedou se i vleky v areálech Neklid a Hranice. Na Plešivci bude zatím v provozu především dětské centrum a další služby. Na zahájení sezony se zatím připravuje také skiareál na Bublavě, který se stále vypořádává s následky vichřice Herwart.

Běžkaři si musí ještě počkat

Například na Železnorudsku plánují údržbu běžkařských tras od 15. prosince. Co se Krušných hor týče, čerstvě upravené jsou běžecké trasy v okolí Božího Daru, jejich úprava je v plánu i na víkend. Celkem by mohlo jít o 10 až 20 km tras. V jednání je i úprava tras na loukách kolem Perninku.

autoři: lum , jik
Spustit audio