Na Šumavě mohou lyžaři potkat policisty i přímo na sjezdovkách. Jsou tam hlavně kvůli prevenci

21. leden 2017

Vzhledem k výborným sněhovým podmínkám očekávají na Šumavě nával návštěvníků. Policie proto na víkendové dny chystá více namátkových kontrol. Častěji je návštěvníci uvidí například na Železnorudsku a Kašperskohorsku, kde se policisté zaměří hlavně na kontrolu parkování a užívání alkoholu a návykových látek před jízdou. Do terénu ale častěji vyrazí i lyžařské hlídky.

Sjezdovka na Samotách se hemží lyžaři a mezi nimi i jeden v reflexní vestě s nápisem POLICIE. Je to praporčík František Zelenka, který je součástí probíhající preventivní akce. Pomáhá lidem, kteří například spadli na svahu nebo na vleku a podobně. Jak sám potvrzuje, v jejich přítomnosti se ostatní lyžaři, chovají i mnohem ukázněněji.

Místní policisté mají k dispozici několikery lyže a všichni by měli umět lyžovat. „Většina z nás tady vyrostla. Žijeme tu, pracujeme a lyžování k tomu patří. Ti co bydlí dole, umí plavat, my nahoře zase lyžovat. Pracovně se na lyže dostaneme nejvíce o víkendech, kdy je tu nejvíce lidí, záleží samozřejmě na podmínkách. Jinak je to minimálně jednou dvakrát týdně,“ vysvětluje František Zelenka.

Lyžaři nebojte se! Dýchnout bez podezření nedostanete

S kolegou je na svahu i nadpraporčík Bohumil Ouda: „Naše úloha je hlavně preventivní. Určitě nejde, jak si mnohdy lidé myslí, o nějakou represi. Naším úkolem je pomáhat tam, kde je potřeba, dávat pozor na auta i odležené věci. Naše přítomnost na svahu má skutečně jen preventivní ráz. Určitě neplánujeme zastavovat lyžaře na svahu a dávat jim svévolně dýchnout. Nechceme nikoho otravovat a kazit mu hezký den.“

Policie provede více namátkových kontrol. Návštěvníci uvidí policisty zejména na Železnorudsku a Kašperskohorsku. Zaměří se na kontrolu parkování a užívání alkoholu a návykových látek. S Františkem Zelenkou (vpravo) je na svahu i Bohumil Ouda

Testy na alkohol by hlídka policie, podle Bohumila Oudy, prováděla až v případě, že by je provozovatel vleku upozornil na nějaké problémy. Vlekaři mají ve svém provozním řádu zakotveny stanovy o zákazu používání alkoholu pro lyžaře. Pokud se tedy obsluha vleku rozhodne, že nějakého podnapilého lyžaře či snowboardistu nesveze, má na to plné právo.

Prevenci vítají provozovatelé vleků i lyžaři

Přítomnost policistů na sjezdovce vítá i provozovatel vleku na Špičáku Vladimír Kasík: „Myslím si, že jak z naší strany, tak ze strany všech slušných lyžařů a snowboardistů, je to kvitováno jako velmi prospěšná věc. Prevence je lepší než represe.“

S policisty se teď na Železnorudsku budou návštěvníci setkávat častěji nejen na sjezdovkách, ale třeba i na parkovištích, kde je budou upozorňovat na odložené věci v autě.

autor: jik
Spustit audio