Na Šumavě opravují dřevěné chodníky. Celkem jich je přes 3 kilometry

29. květen 2016

Na Šumavě se před sezónou pustili do opravy dřevěných chodníčků. Poválky obměňují každý rok. Letos z více než tří kilometrů chodníků opraví zhruba desetinu.

Poválkový chodník se pro turisty umisťuje nad mokřady a slatě. Zhruba 350 metrů jich chce Správa NP Šumava opravit, než začne hlavní turistická sezóna. „Máme v plánu opravit poválku hlavně tady na Chalupské slati, na hranicích na Červeném potoce, Medvědí stezku a pak podle potřeby," popisuje letošní plány Josef Šperl, vedoucí truhlářské dílny Správy NP Šumava v Borových Ladech.

Ztrouchnivělá a místy i chybějící smrková prkna vyměňují pracovníci Správy NP Šumava za modřínová, která víc vydrží. „Tady u Chalupské slati byl chodník asi pět let. Teď dáváme modřín. Je odolnější, není tak náchylný na hniloby a plísně a je tvrdší, protože má víc pryskyřice než smrk," vysvětluje jeden z pracovníků Petr Kidoň.

Chalupská slať

Poválkový chodník má dvě vrstvy proložené latěmi. Z boku jsou natlučené ochranné lišty, které slouží vozíčkářům, aby z chodníku nesjeli. Opravy stezek se provádějí za plného provozu, takže se turisté nemusí obávat uzavřených cest. „Plná turistická sezóna je až od prázdnin, takže do konce června bychom to měli mít komplet hotové," uzavírá Kidoň.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio