Na Šumavě vznikne česko-bavorské informační centrum

26. duben 2016

V Modravě chtějí zprovoznit nové informační centrum. To bude součástí přeshraničního projektu Putování srdcem Šumavy, který spojuje mikroregiony Šumava v Česku a Bavorsku. Kromě střediska chce obec vybudovat také turistickou stezku.

Moderní česko-bavorské informační centrum bude sídlit nově ve spolkovém domě, vedle obecního úřadu obce Modrava, v jehož budově sídlí současné středisko. Nové centrum pro turisty nabídne větší komfort pro návštěvníky i zaměstnance.

„Změna to bude hlavně pro návštěvníky Modravy. Naše infocentrum je malé, v tom novém bude víc toalet, i zázemí pro děti. Také tam bude mnohem víc místa na uskladnění suvenýrů a knih,“ těší se na nové prostory vedoucí stávajícího infocentra Martina Karlová.

Návštěvníci ocení i řadu dalších novinek. V plánu jsou skříňky na úschovu zavazadel, počítače s veřejným internetem nebo přebalovací pulty. Centrum bude ale sloužit i jiným účelům. „Budeme vyrábět dokumentární filmy o místní přírodě, protože je třeba Šumavu popularizovat na obou stranách území,“ říká starosta Modravy Antonín Schubert.

Česko-bavorské infocentrum, které bude nabízet materiály v dvojjazyčné podobě, je druhou částí projektu Putování srdcem Šumavy. Tou první bylo budování stezek, které návštěvníky provedou po kulturně-historických památkách. Plánuje se proto třeba znovuzprovoznění dřevařské, sklářské nebo soumarské stezky. V tomto směru se připojí i Modrava. „Už dlouho se snažíme prosadit v přilehlém břehu Vydry turistickou stezku, která by lidi zavedla na opravdu krásná místa. Navíc stezka povede od Hradlového mostu na Modravu - lidé tak nebudou muset chodit po silnici,“ uzavírá Schubert.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio