Na Šumavě začnou počítat jeleny

Do nového projektu se zapojily nejen oba národní parky na obou stranách hranice, ale i přilehlé státní lesy. Jelení zvěř nemá přirozeného nepřítele, množí se a škodí porostům. Letos proto myslivci odstřelí zhruba 1 000 kusů. Nikdo ale neví, jak početná populace jelení zvěře na Šumavě vlastně je.

Národní park Šumava spouští projekt na monitorování jelení zvěře. Zapojí se do něj i Národní park Bavorský les. Monitoring podle správy parku přinese přesné a vědecky podložené údaje o hustotě, struktuře a pohybu jelení zvěře na území zhruba 200 tisíc hektarů. Na novém projektu spolupracují kromě správ národních parků i Lesy České republiky závod Boubín a na německé straně lesní závod Neureichenau. Díky tomu budou mít všichni shodná data.

„Jsou určitě sporné otázky z hlediska škod zvěří, z hlediska množství odstřelů jelení zvěře a všechny tyto otázky jsou potenciálně střetové. Problém je v tom, že přestože počty odstřelů jelení zvěře každoročně stoupají a jsou poměrně vysoké, v letošním roce jsme se přiblížili k tisíci kusům, tak informace o tom, jaký je skutečný stav relevantně vědecky nikdo nemá. To znamená, my ty počty, které bychom byli schopni prezentovat na veřejnosti, nemáme a chceme je díky tomu získat," vysvětlil nutnost monitoringu náměstek ředitele Národního parku Šumava Martin Starý.

K monitorování jelení zvěře použijí na Šumavě několik metod. Jednou z nich jsou telemetrické obojky. Ty dostanou desítky zvířat a díky tomu bude jasno, v jaké části území se zvěř nachází v té které části roku. Telemetrické obojky ale podají informace o využití území jeleny, ne o jejich počtu. Konkrétní počet jedinců této zvěře má zjistit metoda sběru trusu a částečně také tkání z ulovených zvířat. Poslední zdroj informací poskytnou data z menšího letadla, které bude přes území přelétávat. Bude vybaveno senzorem s termovizí, díky kterému bude možné v reálném čase identifikovat počty jednotlivých zvířat. Údaje takto získané pak poslouží k ověření prvních dvou zdrojů informací.

Jelen sika

„Projekt je opravdu důležitý pro to, jakým způsobem zasahovat do populace jelena evropského v šumavském regionu. Je to důležité pro ochranu lesa, ale i pro ochranu samotné populace. Proniká sem totiž jelen sika a kříží se s tímto jelenem (pozn. red. jelenem evropským), druh je tak geneticky ohrožený," řekl ředitel šumavského parku Pavel Hubený.

Projekt monitorování jelení zvěře je jedním z osmi, na kterých Národní park Šumava spolupracuje s Bavorským lesem a na který získaly evropské dotace. Přijde na zhruba na 25 milionů korun.

autoři: sch , en
Spustit audio