Na Šumavu míří stále více turistů

18. únor 2017

Zájem o Šumavu trvale roste. Vyplývá to alespoň z výsledků odhadované návštěvnosti, které zveřejnila správa Národního parku Šumava. Podle ní byl loňský rok na Šumavě, z pohledu zájmu turistů opět rekordní a nárůst návštěvnosti zaznamenali strážci prakticky na celém území národního parku. A podobný trend očekává správa i letos.

Šumava láká turisty jako celek, nicméně jsou místa, která si málokdo nechá ujít a kam turistů míří obvykle nejvíc, zájem o ně navíc stále roste. Patří mezi ně Povydří, prameny Vltavy, Jezerní slať nebo Tříjezerní slať.

„Podle kvalifikovaného odhadu strážců Národního parku Šumava, se například na pramenech Vltavy a Bučině zvýšila návštěvnost od ledna do konce září z necelých 80 tisíc lidí na bezmála 110 tisíc," řekl mluvčí šumavského národního parku Jan Dvořák.

Celková návštěvnost na území národního parku meziročně vzrostla o 20 procent a je od roku 2012 nejvyšší odhadnutá. Nejvíce lidí navštěvuje Šumavu tradičně o letních prázdninách. V posledních letech sem ale lidé stále více míří i v turisticky slabších měsících, jako je duben a listopad. Víc lidí v roce 2016 přilákala zejména oblast Prášilska a Modravska.

„Hlavně v okolí jezera Laka, také u Vchynicko-tetovského kanálu a na Tříjezerní slati jsme zaznamenali více než dvojnásobný nárůst návštěvnosti," upřesnil Jan Dvořák.

Počet návštěvníků Šumavy odhadují strážci parku, přesné číslo neexistuje

Návštěvnost takto rozsáhlého území, kde se nevybírají vstupenky a neexistuje tak žádná přesná evidence, se stanoví na základě kvalifikovaného odhadu strážců parku. Vedení parku přitom samozřejmě bere v úvahu, že se jedná pouze o odhad. Počítá se s tím, že skutečný počet návštvníků Národního parku Šumava bude mnohem vyšší.

„Určitě více než dvojnásobek, protože samozřejmě celé to území nedokážeme v žádném případě takovýmto způsobem pojmout," odhadl mluvčí Dvořák.

Park chystá i letos pro turisty atraktivní novinky

Kromě tradičně oblíbených známých turistických cílů lákají v poslední době návštěvníky také novinky. Velkým tahákem se prakticky hned po otevření stala návštěvnická centra vlků a jelenů. Za loňský rok se tam přišlo podívat na 300 tisíc lidí. Oblíbenou atrakcí zůstávají podle správy parku výlety do divočiny s průvodcem. V roce 2016 se konalo 110 výprav pro celkem zhruba 900 účastníků. Nejvyhledávanější výlety mířily na Modravské pláně nebo do kaňonu v Křemelné. Zaujaly ale také novinky jako Kvildské pláně, Homole a Zadní Chalupy.

„Velký zájem je samozřejmě i o dvoudenní výpravy za poznáním obou národních parků. Konalo se celkem pět výprav, vždy pro osm účastníků a s přenocováním v horských chatách nebo v horské straně, tedy na Luzném, Falkensteinu nebo Ostrém," doplnil Jan Dvořák.

I přes velkou oblibu těchto výletů ale vedení šumavského parku neplánuje navýšení jejich počtu. Podle Jana Dvořáka je počet dostačující, jsou naplněné zhruba na 98 procent. Park podle něj každý rok přináší novinky a ani letos to nebude jiné, slibuje zajímavý a atraktivní program. Podrobné informace najdete zde.

autoři: Směna ČRo Plzeň , en
Spustit audio