Na Šumavu se vracejí vlci, lidé se ale bát nemusejí

10. únor 2016

Několik jedinců se objevilo na záběrech z fotopastí z různých oblastí Šumavy. O smečce ale podle správy národního parku zatím řeč být nemůže.

Do šumavských lesů se vracejí vlci, dokazují to záběry z fotopastí. Pohyb této šelmy po Šumavě zdokumentovaly záběry z Železnorudska, Lipenska nebo také z Novohradských hor a vlci se objevili i na snímcích z centrální Šumavy. Správa národního parku zaznamenala během loňského roku více než pět takových pozorování. Za dobu používání fotopastí je to zatím nejvíc.

„V současnosti využíváme v terénu více fotopastí než tomu bylo, dejme tomu, před deseti lety a díky tomu máme více hmatatelných dokladů o výskytu vlka. Zatím rozhodně nelze hovořit o smečce či dokonce nějaké stabilní populaci, ani rozmnožování nebylo potvrzeno nicméně, zdá se, že jejich přítomnost je stále častější. Spolehlivě můžeme tvrdit, že se na Šumavě pohybuje maximálně několik jedinců vlka," uvedl zoolog Správy Národního parku Šumava Luděk Bufka.

Tyto největší psovité šelmy dokáží za den ujít desítky kilometrů a je tak možné, že stejný jedinec prošel za dva nebo tři dny kolem několika fotopastí od sebe vzdálených více než sto kilometrů. Podle všeho jsou to zvířata původem z tzv. evropské nížinné populace, která se z Pobaltí a východní Evropy už v minulosti rozšířila do Polska a severního a východního Německa. Z těchto zemí pak vlci dál migrují na jih a západ. To, že se rozšiřují, je podle odborníků důkazem zlepšování stavu ochrany přírody.

Vlci se objevili i na snímcích z centrální Šumavy

Lidé z vlků strach mít nemusejí

Vlci patřili v minulosti v Českých zemích k typickým zvířecím druhům, oblibě mezi lidmi se ale nikdy netěšili. Už od středověku byli neustále pronásledováni a loveni. Během období třicetileté války populace této šelmy v Česku přechodně vzrostla, poté ale naopak výrazně klesla. Na Šumavě byli poslední vlci uloveni mezi lety 1891 až 1894. Dnes už jsou tato zvířata chráněná a jejich lov je trestný.

Lidé se ale vlků bát nemusejí. Je to velmi plachý tvor, který se kontaktu s člověkem spíše vyhýbá. Šumava těmto šelmám navíc nabízí dostatek potravy v podobě jelení zvěře, vlci by tak neměli napadat ani hospodářská zvířata.

„Já mám z toho trendu velkou radost. Jen to potvrzuje to, že Šumava jde správným směrem a ochrana přírody má smysl. Této šelmy se opravdu nemusíme bát. Málokdo ví, že se tu vlci pohybují už od 80. let a nikomu neublížili," řekl ředitel Správy Národního parku Šumava Pavel Hubený.

Vedení šumavského parku je přesvědčeno, že se v nejbližších letech na Šumavě usídlí celá vlčí smečka. Záleží ale na tom, jestli jim lidé dají dostatečný prostor pro život.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio