Nahradit dětem péči prarodičů pomáhají Náhradní babičky

9. leden 2018

V minulosti bylo běžné, že pod jednou střechou spolu žilo několik generací. Prarodiče pomáhali s péčí o vnoučata a předávali jim své zkušenosti. Dnes tento model většina rodin v Česku z různých důvodů nesdílí. I proto Mezigenerační a dobrovolnické centrum TOTEM v Plzni přišlo s projektem Náhradní babička.

Projekt už před pár lety TOTEM pilotně vyzkoušel a teď se k němu vrací. Cílem je dát dohromady ženy, kterým chybí kontakt s vnoučaty, a zároveň rodiny s dětmi, které z nějakého důvodu nemají v Plzni své prarodiče, anebo jejich babičky a dědečkové bydlí daleko a nemají s dětmi pravidelný a častý kontakt.

Náhradní babičkou se může stát žena, které je alespoň 55 let. „Oslovujeme zralé ženy ve věku 50 plus, které cítí v životě samotu, nemají na blízku rodinu nebo nemají vnoučata a rády by svojí energii do někoho investovaly a předávaly životní zkušenosti,“ řekla koordinátorka projektu Iveta Hrotková.

Do projektu se zatím přihlásilo asi 10 rodin, náhradní babičky ale jen čtyři. Koordinátorka projektu si to vysvětluje tím, že dnešní ženy jsou hodně aktivní, mají řadu zájmů, chodí na výlety, vzdělávají se a celkově mají méně času. Na druhou stranu vidí určitý ostych, možná i strach, které ženy můžou mít z cizího prostředí i z cizích lidí.

První setkání probíhá na neutrální půdě

Zájemci z řad rodin nebo i náhradní babičky se můžou hlásit v plzeňském Totemu. „Nejprve si společně sedneme a řekneme si možnosti. Například jaké mají představy, jak často může babička do rodiny docházet nebo jaké děti by si představovala. Během rozhovoru se na obou stranách snažím vnímat jejich naturel. Na základě toho se pokusím rodiny s babičkou spárovat. Potom se všichni sejdeme na neutrální půdě, kde zjistí, jestli proběhla nějaká první sympatie. Dál už je vše na nich,“ popsala Iveta Hrotková.

Babička musí doložit čistý trestní rejstřík, který nesmí být starší než 3 měsíce. Pro rodinu žádné podmínky nejsou. A protože projekt není časově omezený, tak se zájemci můžou v Totemu hlásit prakticky kdykoliv.

autoři: mkl , jik
Spustit audio