Náměstí v Domažlicích bude přes léto opět střežit ponocný

2. červenec 2015

Po zimní pauze se na domažlické náměstí znovu chystá ponocný. V tmavomodrém kabátu, s lucernou, halapartnou a hlásnou troubou vystoupí poprvé už 3. července

Postava ponocného se v Domažlicích stala už tradiční turistickou atrakcí. Tato funkce má ale i historické kořeny. Zřízena byla už zhruba ve 14. století. Roh tehdy sloužil ponocnému k burcování občanů při nebezpečí. Obcházel také v noci město a dbal na pořádek a klid.

V 19. století tato funkce zanikla, v době 1. republiky bylo ale zpívání ponocného obnoveno, ovšem už jen jako turistická atrakce. Po 2. světové válce chodíval domažlický ponocný se psem v letních měsících od 21-24 hodin a zpíval třikrát.

Dnes se do typického oděvu obléká místní Roman Holub. Loni vystupoval s novou halapartnou, letos se divákům představí ve zbrusu novém odlehčeném kabátu a čepici, které pro něj mají být během horkých večerů pohodlnější. Novinkou letošní sezony budou také večerní prohlídky věže arciděkanského kostela.

„Každoročně o to byl zájem a tak jsme si řekli, že letos zkusíme věž večer mimořádně otevřít. Uvidíme, jaký budou mít večerní prohlídky ohlas u lidí," vysvětlil Roman Holub.

Domažlický ponocný vystoupí poprvé 3. července, lidé ho pak mohou vidět a slyšet během celého července a srpna vždy v pátek a v sobotu od 21 a 22 hodin. Věž na domažlickém náměstí se návštěvníkům otevře ve stejné dny i dobu, tedy během vystoupení ponocného.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio