Národní park Šumava na letošek připravil více než sto procházek s průvodci

25. srpen 2016

Vycházky s průvodci šumavskou divočinou i pro letošek připravila Správa Národního parku Šumava. V kalendáři na zbytek prázdnin jsou ještě volné termíny. Hlavně do míst, která turisté zatím příliš neprobádali.

Josef Štemberk, referent správy šumavského parku nám popsal, co máme dělat v případě, že chceme výlet absolvovat s průvodcem: „Postup je jednoduchý. Stačí zatelefonovat na informační středisko Stožec a zaregistrovat si místo a den. Pokud je tedy termín ještě volný. Nebo se podívat na webové stránky Národního parku Šumava do složky průvodci divočinou 2016, kde je vše podrobně popsáno.“

Správa Národního parku Šumava pořádá prohlídky s průvodci už devátým rokem. Bohužel většina návštěvníků o nich vůbec neví. Například paní Bára Soukupová přijela na Šumavu na dovolenou a vůbec netušila, že taková možnost existuje. Do budoucna by toho ale ráda využila.

Tento týden mají ještě průvodci volné termíny do kaňonu Křemelné nebo na Smrčinu.

Při vycházkách s průvodci navštívíte území v Národním parku Šumava, které dodnes zůstaly domovem velkých zvířat. Vyskytuje se zde volně rys, tetřev, jelení zvěř, tetřívek a mnoho dalších vzácných živočichů a samozřejmě i rostlin. Při „výpravách za divočinou“ má omezený počet návštěvníků možnost nahlédnout do šumavského domova divokých zvířat. Pro realizaci doprovodů za šumavskou divočinou je nutné získat výjimku ze základních ochranných předpisů, která ovšem přesně stanovuje podmínky vstupu, včetně termínů, průběhu tras a počtu osob ve skupině. Z těchto důvodů je kapacita doprovodů omezená, konají se za každého počasí a jsou fyzicky i značně náročné. Více informací najdete zde.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio