Návštěvnické centrum na Kvildě se příští týden opět otevře. Z provozu jej vyřadil incident návštěvníka s jelenem

22. únor 2018

Až dosud se mohli návštěvníci ve zhruba devítihektarovém výběhu pohybovat sami po vyznačených trasách. Kvůli incidentu je tam teď doprovodí průvodce. A jakmile to počasí dovolí, chystá tam správa parku další bezpečnostní úpravy.

„Došlo k přímému kontaktu mezi jelenem a návštěvníkem na stezce s tím, že návštěvník to bohužel odnesl s podlitinami a modřinami. Následně se nechal ošetřit a zůstal v domácím léčení," řekl mluvčí Národního parku Šumava Jan Dvořák.

„Zvíře je zvyklé na lidi, je ochočené, ale jeho chování je už nepředvídatelné. Ostatní jeleni nevykazují takové chování, které není úplně přirozené pro divoké jeleny. Jelen může být tudíž určitou hrozbou pro návštěvníky a tak bude z výběhu odstraněn. Poté výběh opět zpřístupníme veřejnosti,“ dodal Dvořák.

Bohužel vzhledem k tomu, že jelen je velmi ochočený, nelze ho vypustit do volné přírody. Proto podle Jana Dvořáka není jiná varianta, než ho ulovit. A protože chce správa parku podobným situacím předejít, chystá řadu změn.

„Chceme zamezit přímé interakci mezi zvířaty a návštěvníky. Opatření budou taková, že se postaví plot mezi vyhlídkami s tím, že mezi první a druhou vyhlídkou zůstane proluka, aby mohla zvířata procházet celým výběhem. Tam budou probíhat i komentované prohlídky s našimi pracovníky,“ doplnil Dvořák.

Plot bude chránit nejen návštěvníky, ale také zvířata

Místo, kde nebude plot, bude určené k tomu, aby se zvěř dostala k napajedlu a zároveň návštěvníci mohli sledovat jejich přirozené projevy. Po úpravách budou mít ale omezený přístup i návštěvníci. „Ti budou moct jen na pozorovatelnu a zase zpátky. Dál budou chodit jen výpravy s průvodcem,“ popsal František Hrůza, který je vedoucím Návštěvnického centra Kvilda.

Práce na oplocení začnou pravděpodobně na jaře nebo v létě. Podle mluvčího Jana Dvořáka se ale návštěvníci do té doby nemají čeho bát. „Výběh bude samozřejmě bezpečný, protože dojde k odstranění nebezpečného zvířete. Až výběh otevřeme, budou sem chodit návštěvníci s doprovody tak, abychom měli vše pod kontrolou a už nedošlo k podobnému incidentu jako před 14 dny,“ uzavřel Jan Dvořák.

Výběh s jeleny bude pro veřejnost otevřený pravděpodobně od příštího týdne. Přesný termín najdou zájemci na webu Národního parku Šumava.

autoři: en , jik
Spustit audio