Návštěvníky láká nové muzeum v Rabštejně nad Střelou

20. leden 2016

Muzeum věnované místní přírodě a historii se lidem otevřelo v největším domě na náměstí. Budova nabízí návštěvníkům i úchvatnou vyhlídku do údolí řeky Střely.

Přestože je Rabštejn nad Střelou městečko malinké, může se pochlubit celou řadou památek. Nachází se tu historický most, zámek, židovský hřbitov, kostel, klášter i loretánská kaple. Teď nabízí turistům další lákadlo. V největším domě na náměstí vzniklo muzeum věnované místní historii, přírodě a myslivosti.

Oprava domu stála čtyřicet milionů korun a slavnostní otevření muzea zahájil myslivecký spolek z nedaleké Hluboké. Hned v meziposchodí budovy se návštěvníkům otevírá velká hala zdobená parožím. Muzeu ho daroval právě Lovecký klub Hubert Hluboká. Paroží patřilo z velké části zvěři, která byla ulovena na Rabštejnsku. Lidé tam mohou mimo jiné vidět i vycpaného muflona.

„Je to vlastně takový symbol zdejší zvěře, protože zde se vyskytují i tlupy muflonů po šedesáti, sedmdesáti kusech," upřesnil Robert Terrich z Nadačního fondu Muzea Rabštejn nad Střelou.

První patro budovy muzea nabízí pohled do historie Rabštejna. Návštěvníci se tam mohou seznámit se všemi místními památkami.

„Dali jsme i interiery, aby viděli, jak vypadá kostel, jak vypadá klášter, který je v této chvíli nedostupný. Takže nebudou ochuzeni o některé památky, které na Rabštejně jsou," vysvětlil Robert Terrich.

Návštěvníci muzea si mohou také zahrát hry a obdivovat výhled

Centrální část muzea se doslova hemží vycpanými zvířaty. Je tam celá řada druhů ptáků, ale také například medvěd. K němu se navíc váže příběh, který provozovatelé muzea napsali a návštěvníci mají za úkol ho domyslet. Mezi vystavenými zvířaty je pak také liška či jezevec a prostor je opatřen informačními tabulemi, které nabízejí turistům i různé zajímavosti.

Vyhlídková terasa je prozatím jediné vyhlídkové místo do rabštejnského údolí

„Máme psa mývalovitého, to je invazivní druh, který utekl z nějakých obůrek jako dekorativní zvíře a teď je škodná, která vytlačuje jezevce, takže můžeme vidět dva konkurenty v potravním řetězci, kteří mezi sebou zápasí a budeme držet palce českému jezevci. Tady máme takovou hru pro děti, je to lovecké střílení, kde mohou si vyzkoušet, jak se loví zvěř pomocí elektronické zbraně a místnost je vyzdobena linoryty na motivy rabštejnských příběhů a zde jsou i pohádky," vyjmenoval Robert Terrich.

O patro výš do mapového centra se návštěvníci dostanou výtahem, jediným na Manětínsku. Prostor je jakousi komunitní místností pro turisty nebo také školáky, aby se tam mohli sejít a nad mapami třeba vymýšlet, kam se vydat na výlet. Mohou tam také strávit čas hraním různých her. Celou budovu muzea pak završuje terasa.

„Tato místnost je v nejvyšším patře, terasa je pochozí, ale jenom částečně. Vyhlídková terasa je pod ní a je to prozatím jediné vyhlídkové místo do rabštejnského údolí," dodal Robert Terrich.

Návštěva terasy nabízí lidem nejen krásný pohled na údolí řeky Střely, ale také na část samotného Rabštejna.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio