Nečekaný nález překvapil archeology v Sušici

11. říjen 2015

V Plzeňském kraji byla poprvé při archeologických průzkumech použita mikrokamera, přinesla překvapivý objev. Prostor pod sušickým kostelem ukrýval zbytky dávné architektury a tisíce lebek.

Archeologové v Sušici objevili pozůstatky zdí zřejmě středověké církevní stavby. Jestli jde o první kostel, o kterém jsou písemné zmínky z počátku 13. století, budou teprve zkoumat. Teorií totiž mají několik. Zmíněný nález ale zdaleka nebylo jediné překvapení letošního průzkumu kostela Panny Marie. Pomohlo i to, že používali nejmodernější metody. Například vůbec poprvé v Plzeňském kraji zkoumali objevené prostory pomocí mikrokamery.

„Nám se v první řadě podařilo geofyzikálním měřením potvrdit přítomnost rozsáhlých zbytků zděných konstrukcí. Ukazuje se, že tady existovala nějaká výrazná pravděpodobně církevní architektura, jejíž původ bude předmětem dalšího výzkumu," potvrdil archeolog a vedoucí výzkumu ze Západočeského muzea v Plzni Martin Čechura.

V lokalitě se našly také různé menší předměty, mezi nimi například bronzová sponka ve tvaru hada. Archeologové ji předběžně datují do období středověku. Nicméně jeden z velkých objevů se nachází v Kabátovské kapli, nebo spíše pod ní. Na oltáři stojí obrazovka propojená s počítačem a ten je napojený na mikrokameru v podzemí.

„Koukáme přímo do té hrobky, která se nachází přímo pod našima nohama, pod tou podlahou, na které teď stojíme. No a my máme dovnitř miniaturním vrtem vsunutou průzkumnou minisondu. Tři centimetry v průměru nám stačí na to, abychom dokázali vpravit do té nepřístupné prostory sondu, která nám zespoda přinese kvalitní obrázky. Dokáže případně i odebírat vzorky k dalším analýzám," řekl geofyzik Jiří Šindelář, který zařízení obsluhuje.

Krypta pod kaplí ukrývá tisíce lidských lebek

Před tím, než odborníci udělali vrt, bylo potřeba zajistit celou sérii geofyzikálních nedestruktivních metod měření. Právě jejich výsledky pak ukázaly, kde se nachází dutý prostor a je tedy možné vrtat. To, co ale odhalila minisonda, nikdo z přítomných nečekal. Prostor byl větší, než odhadovali a ukrýval tisíce lidských lebek.

„Překvapení to bylo velké, protože jsme šli do toho s tím, že to bude prakticky hrob na jednu rakev a otevřela se tam poměrně velká prostora, zhruba 3 x 3 metry. Tam uvidíme poměrně velkou hromadu lidských ostatků, koukáme konkrétně na lebky. Kolegové se to snaží odhadnout přes kubaturu místnosti, zatím jsme se dopočítali řádově k několika tisícům. Do tří čtvrtin zaplněná bude. Uvidíme, jak to dopadne," uvedl geofyzik Josef Vandělík.

Objevem kostnice archeologové dokončili letošní terénní část výzkumu, teď musejí veškeré nálezy zdokumentovat.

autor: en
Spustit audio