Nejlepší oběd budou vařit kuchařky z plzeňské školní jídelny

23. srpen 2017

Která školní jídelna z celého Česka umí uvařit nejlepší jídlo? O tom se bude rozhodovat 24. srpna v Praze. Uskuteční se tam totiž finále soutěže O nejlepší školní oběd. Tématem 8. ročníku je Zdraví na talíři, které chutná všem. O titul bude soupeřit 10 školních jídelen z celé republiky, mezi nimi i tým ze Základní a mateřské školy pro sluchově postižené v Plzni.

Přípravy na finále už jsou v plném proudu a kuchařky pilně trénují. Do soutěže připravili jídla, která ve školní jídelně běžně vaří. „Polévku jsme zvolily tureckou z červené čočky, protože ji u nás děti i dospělí mají rádi. Jako hlavní chod máme krůtí roládu se šťouchanými brambory a dezert uděláme krupicové flameri s lesními plody,“ řekla kuchařka Jana Průchová.

"Jako hlavní chod máme krůtí roládu se šťouchanými brambory a dezert uděláme krupicové flameri s lesními plody,“ informovala nás kuchařka Jana Průchová

Aby se školní jídelny mohly soutěže účastnit, musí splnit několik podmínek. Jednou z nich je, že připraví jídla, která běžně vaří i dětem. „Další podmínka je pro nás dost drastická, abychom se vešly do 34 korun. Při dnešních cenách, kdy potravin všechny šly nahoru, je 34 korun dost hraniční limit na jednu porci. V naší školní jídelně stravujeme tu největší věkovou kategorii za 26 korun, takže my jsme zvyklí pracovat úsporně,“ vysvětlila vedoucí školní jídelny Marcela Votavová.

Zhruba před rokem a půl se škola zapojila do projektu Uzdravme svou školní jídelnu. Splněním požadovaných kritérií si vysloužila certifikát, který ji opravňuje k užívání titulu Zdravá školní jídelna. „Jsme kreativní a do jídelního lístku se snažíme zařazovat stále nová jídla. Napadlo nás, že bychom si mohli zkusit, zda bychom s jídly někde uspěli, a tak jsme se přihlásili do soutěže. Tam nás čeká během dvouhodinového časového limitu uvařit hlavní chod tak, aby nejen chutnal porotě, ale aby byl pokrm i vizuálně zajímavý. Vsadili jsem na jednoduchost, takže uvidíme, jak uspějeme. Jdeme tam zabojovat a nachytat i novou inspiraci,“ uzavřela Marcela Votavová.

autoři: mkl , jik
Spustit audio