Nejlepším městem pro byznys Plzeňského kraje jsou Klatovy

23. březen 2017

Nejpřívětivějším městem pro podnikání jsou na západě Čech Klatovy. Naznačují to výsledky devátého ročníku srovnávacího výzkumu nazvaného Město pro byznys.

Klatovy zvítězily hned v několika parametrech. Například jejich počet podnikatelů na sto obyvatel je jeden z nejvyšších v Plzeňském kraji.

Výzkum ocenil nejen podnikatelské prostředí, ale třeba i nízkou cenu vodného a stočného, úspěšné čerpání dotací z Evropské unie a s tím nepřímo související výdaje, které radnice investuje do rozvoje města. A zároveň potěšující nejníže nastavený koeficient daně z nemovitosti.

Na druhém místě skončily Rokycany. Ty vyčnívají především díky hospodaření radnice a to díky výbornému hodnocení iRating a nízkým nákladům na dluhovou službu. Na třetí příčce jsou Blovice, které nabízejí největší rozsah úředních hodin a také nejlepší výsledky v testování elektronické komunikace živnostenského úřadu. V ní se hodnotí kvalita, rychlost a úplnost odpovědi na fiktivní podnikatelský dotaz.

Plzeň obsadila osmou příčku. V Prvním ročníku srovnávacího výzkumu byla dokonce první. Nyní bodovala v nově vyhodnocované kategorii - Investičně atraktivní region. V tomto případě se oceňuje spolupráce s byznysmeny na rozvoji průmyslových zón, ale důležitá je i podpora technického vzdělání a přípravu budoucích zaměstnanců.

autor: jnm
Spustit audio