Nejméně nezaměstnaných je v Plzeňském kraji

9. říjen 2017

Nezaměstnanost v Plzeňském kraji stále klesá. Podle dnešních údajů plzeňského Úřadu práce se zářijová čísla zastavila na dvou a půl procentech. Před rokem byla nezaměstnanost v regionu o 1,1 procentního bodu vyšší.

Na konci září bylo v regionu bez práce 10 339 lidí. To je o 492 méně než před měsícem. V porovnání s loňským rokem je to dokonce o 4 384 lidí méně. Je to díky dobým ekonomickým podmínkám. Skončily také dovolené a rozjela se opět výroba. Někteří učitelé už nejsou v evidenci nezaměstnaných, a navíc pokračují sezonní práce. Nabídka volných míst tedy opět vzrostla a lidé si můžou vybírat z více než 17 000 příležitostí.

V Plzeňském kraji je největší nezaměstnanost 3,4 procenta tradičně na Tachovsku. Naopak nejnižšími čísly se může pochlubit jižní Plzeňsko a okresy Klatovy a Domažlice.

Nezaměstnanost klesla i v Karlovarském kraji

Nezaměstnanost klesá také v Karlovarském kraji, kde je aktuální zářijový stav 3,6 procenta, což je o dvě desetiny procentního bodu méně než v srpnu. Zcela přesně to je 7 881 lidí. Nejlépe v regionu je na tom Chebsko, které je okresem s devátou nejnižší nezaměstnaností v republice. Naopak nejvíc lidí bez práce má stále Sokolovsko. Ale i tam podíl nezaměstnaných podobně jako na jiných místech klesá.

Podle generální ředitelky Úřadu práce ČR Kateřiny Sadílkové je zájem především o technické profese nejen na dělnických, ale i vyšších pozicích.

Pokles nezaměstnanosti v září zaznamenala celá Česká republika. Klesla o dvě desetiny procentního bodu na 3,8 procenta a je nejnižší od roku 1998. Podle odhadů odborníků by v říjnu čísla mohla dál klesat. Třeba díky tomu, že si už většina absolventů najde svoji práci.

autoři: jnm , jik
Spustit audio