Nejstarší smrk České republiky rostl na Šumavě. Dožil se 632 let

Vědci objevili na Šumavě nejstarší český smrk. Strom, ze kterého zbyl už jen suchý kmen s větvěmi, se dožil 632 let a pamatoval tak ještě vládu Karla IV.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

smrk, vetvička

smrk, vetvička | Foto: Fotobanka Pixabay

Nejstarší šumavský smrk se nachází v 1. zóně národního parku. Přímo ke stromu, jehož stáří určili vědci z brněnské Mendelovy univerzity, se ovšem nikdo z turistů nedostane. Je však téměř na dohled od Plešného jezera.

Kmen stromu má průměr necelých 60 centimetrů a vysoký je jako šestipatrový panelový dům, tedy 20 metrů. Štěp smrku odebrali vědci loni na podzim.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vědci z Mendelovy univerzity a zástupci NP Šumava dnes představili výsledky analýzy, které potvrzují, že u Plešného jezera stojí nejstarší smrk České republiky. O tématu ve vysílání hovořil doktor Tomáš Koutecký

Podle Tomáše Kouteckého z Ústavu lesnické botaniky a dendrologie Mendelovy univerzity bylo stáří stromu zjištěno velmi precizní metodou.

„Vzorky se standardě měří s přesností na setinu milimetru, jinak řečeno vlastně vidíte jednotlivé buňky. To staří stromu není odhad, je to velmi přesně měřené. Daný strom měl první měřený letokruh vytvořený v roce 1372 a poslední v roce 1994,“ popsal Koutecký.

Mohl by se stát dalším památným stromem na Olomoucku. Zatím je ale příčinou sousedských sporů

Číst článek

Strom je s ohledem na svůj věk malý, prvních 300 let života se mu nedařilo. Rostl v hustém porostu, ve 20 letech jeho průměr dosahoval ani ne 10 centimetrů a pomohla mu až vichřice, kterou jako jeden z mála přežil. Před více než 20 lety strom odumřel, patrně po napadení kůrovcem.

V lokalitě kolem Plešného jezera se běžně nacházejí stromy, které se dožily 500 let, na strom ještě o stovku let starší ale narazili odborníci poprvé.

Lucie Suchánková Hochmanová, Romana Lehmannová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme