Někteří bezdomovci navzdory mrazům odmítají pomoc azylového domu

2. únor 2012

Plzeňská městská policie kontroluje v těchto dnech bezdomovce v terénu kvůli mrazům. V krajské metropoli žije odhadem až 300 lidí bez domova a ne všichni využívají možnost nocovat v azylovém domu svatého Františka. Strážníci také bezdomovce varují před nebezpečným pobytem v polorozpadlých budovách. Často s nimi musí řešit i jejich totožnost a ztracené doklady.

Mráz už má v Plzni také první oběť. V Borském parku umrzl v noci bezdomovec. Jeho totožnost teď zjišťuje policie. Právě v této části města se lidé bez domova pravidelně scházejí.

Zástupci úřadu centrálního plzeňského obvodu ve spolupráci s městskou policií kontrolovali v úterý večer místa v Plzni, kde bezdomovci přespávají. V čele se starostou navštívili čtyři vytipované lokality - například v Plzni Doudlevcích nebo neobydlené a polorozpadlé objekty na Borech a několika lidem bez střechy nad hlavou nabídli konkrétní pomoc.

Jeden z plzeňských bezdomovců

Bezdomovce v křoví u řeky v Plzni Doudlevcích příliš nelákala nabídka nocování v azylovém domu charity. Nedají dopustit na svůj stan, který prý mají zateplený a i v mrazech ho zadýchají na 16 stupňů. Peníze na obživu shánějí sběrem šrotu nebo přebíráním vyhozených věcí. O charitě prý nepřemýšleli, jednak kvůli psovi a také proto, že jim nevyhovuje tamní režim.

V Domově svatého Františka každou noc poskytnou nocleh třiceti lidem bez domova. Ostatní mohou využít alespoň "teplou židli". Domov poskytuje nocleh za 40 korun nebo za úklid společných prostor. Příchozí musí být mobilní, soběstační, podmínkou je i to, že musí pocházet z členské země Evropské unie. Zároveň nesmí být přenašeči parazitů nebo trpět infekční chorobou.

Odhadem kolem poloviny bezdomovců služby Domova sv. Františka vůbec nevyužívá, často proto, že nejsou ochotni nebo schopni dodržovat podmínky noclehárny. Většinou nechtějí akceptovat pravidlo střízlivosti. Přežívají v neobydlených, polorozpadlých objektech, staví si chatrče v lesích a když je strážníci vykážou, přesunou se na jiná místa nebo hlouběji do lesa.

autor: mkl
Spustit audio