Němčovice na Rokycansku čekají na vyčíslení škod po deštích

Statisícové škody vznikly po silných deštích před více než třemi týdny v Němčovicích na Rokycansku. Lidé tam stále uklízejí následky přívalových dešťů. Do obce se tehdy navalilo obrovské množství bahna z kukuřičného pole nad vesnicí. Za několik dnů by měla mít obec vyčísleny škody od soudního znalce. Náhradu bude vymáhat po zemědělcích, kteří plodinu nad Němčovicemi vysázeli.

Přívalový déšť a bahno z pole poškodily a znečistily v Němčovicích místní cesty a komunikace, tenisové kurty, zanesly koupaliště a rybník, poničily protipovodňové hráze u čističky a některým obyvatelům se voda a bahno dostaly i do domů.

Předběžně odhadnuté škody na obecním majetku jsou 350 až 550 tisíc korun, a to bez odbahnění rybníku. Starosta Němčovic Karel Ferschmann vidí jako hlavní příčinu tak velkých škod to, že zemědělci mají za obcí dlouhé souvislé lány kukuřice a půda, která je touto plodinou osázena, pak není za prudkých dešťů schopna vodu zadržet.

Kukuřice

S podobnou situací se navíc Němčovice nesetkávají poprvé. Voda a bahno už v minulosti znečistily a poškodily pozemky a majetek v osadě Olešná, která spadá pod Němčovice. Obec následně zažalovala zemědělskou firmu Kladrubská a.s. „V loňském roce po šestiletých soudních tahanicích došlo k dohodě, že zemědělská společnost uhradí škodu ve výši půl milionu korun a zavázala se do budoucna, že nebude v katastrálním území Olešná sázet širokořádkové polodiny, což splnili, ale na druhou stranu nám to dali do Němčovic, tedy do naší druhé části,“ říká Karel Ferschmann.

V případě letošní pohromy je ale přístup zemědělců znatelně jiný. „Aniž bychom jsme se nějak domlouvali, tak nám dali nějaké pracovníky a traktor s vlekem a uklízeli bahno. Celou věc ohlásili pojišťovně a ta teď zkoumá, jestli existuje právní důvod k výplatě škody,“ uvedl Karel Ferschmann. Němčovice hledají ale finanční pomoc i jinde, například připravují žádost Plzeňskému kraji o výpomoc při živelní pohromě.

Jako prevence by do budoucna také měl sloužit 100 metrů široký zatravňovací pás nad Němčovicemi, který je sice v územním plánu, ale reálně zatím neexistuje. „Tady určitě kdyby se přerušilo to pole jednou nebo dvakrát, tak by na těch vodorovných pásech klidně i ta kukuřice mohla být. Pokud je to pole dlouhý, má nepřerušenou délku toho svazu, tak v takovém případě tu vodu nic nezadrží,“ vysvětlil starosta Němčovic Karel Ferschamnn.

autor: mkl
Spustit audio