Němčovice žijí internetem naplno

28. březen 2012

Internetovou vesnicí by se daly nazvat Němčovice na Rokycansku. Obyvatelé obce se tu například mohou už zhruba pět let účastnit zasedání zastupitelstva, aniž by opustili teplo domova. Mohou ho nejen on-line sledovat, ale i se zapojit do diskuse.

Pro účast v diskusi stačí naťukat otázku nebo připomínku do chatového okénka a zastupitelé na ni obratem odpoví. Stejnou možnost mají lidé i po skypu nebo ICQ. Za tuhle nevšední službu i za internetové stránky jako takové získala vesnice už několik ocenění.

V současnosti má obec 144 obyvatel. Internet využívají prakticky všichni.Například Janě Kratochvílové je 64 let a v Němčovicích žije od roku 1969. Patří mezi seniory, kteří se o dění v obci aktivně zajímají a nemá strach z technických vymožeností. Prostřednictvím internetu sleduje většinu zasedání zastupitelstva.

Němčovice byly první obcí v Plzeňském kraji, která začala s on-line přenosy Všichni obyvatelé Němčovic a blízkého okolí mají internet zdarma. Obec vybudovala vlastní vysokorychlostní bezdrátovou síť v roce 2006 a k dispozici je všem bez rozdílu - i chatařům a chalupářům.


Němčovice žijí internetem dlouhodobě a naplno. Promyšlené webové stránky už obci vynesly celou řadu ocenění, hlavně ve Zlatém erbu - soutěži, kde se hodnotí právě weby měst a obcí. Dokonce bodovaly i ve slovenské soutěži, když starosta Karel Ferschmann z recese nechal stránky přeložit do slovenštiny. Hlavní je ale, podle něj, stále služba občanům.

autor: kos
Spustit audio