Nemocnicím ve Stodu a v Rokycanech hrozí uzavření některých oddělení

26. srpen 2011

Nemocnicím ve Stodě na Plzeňsku a v Rokycanech hrozí uzavření gynekologie, porodnice a dětského oddělení a výrazné omezení chirurgie. Po Plzeňském kraji, jenž je vlastníkem obou zdravotnických zařízení, to požaduje Všeobecná zdravotní pojišťovna. Kraj a spádová města ale jakékoli omezení péče od roku 2013 odmítají a chtějí dále jednat.

Všeobecná zdravotní pojišťovna chce hradit péči jen těm nemocnicím, které mají minimálně přes 500 porodů ročně. Rokycany a Stod jich mají dohromady 700. Plzeňský kraj s rušením ani omezením oddělení zásadně nesouhlasí. Už v červnu zahájil jednání s Všeobecnou zdravotní pojišťovnou a po prázdninách se znovu sejdou společně se starosty Rokycan a Stodu, kteří restrikcí jednoznačně odmítají.

Obě nemocnice by se zmenšily zhruba na polovinu. Pokud by měly ale dále fungovat, tak i zakonzervované prostory by se musely vytápět a udržovat. Vinou stejných nákladů na energie a údržbu a nižších příjmů za lékařskou péči by zřejmě ztráta zařízení narostla.

Podle hejtmana Milana Chovance se mají příští rok snížit úhrady nemocnicím v Plzeňském kraji o deset až 13 procent, což by znamenalo ztráty v řádu dalších desítek milionů korun. Kraj má s Všeobecnou zdravotní pojišťovnou smlouvu do konce příštího roku, ale už do konce letoška zašle pojišťovna kraji návrh na léta 2013 a dále. Už dopředu avizuje výrazné zásahy v nemocnicích v Rokycanech a Stodě, která funguje i jako spádové zařízení pro velkou část Tachovska, kde nemocnice chybí. Lidé z Tachovska by tak museli jezdit až do Plzně, což by podle vedení kraje znamenalo velký hazard ze životy.

autor: mkl
Spustit audio