Není důležité zvítězit, ale hýbat se! Tak by mohlo znít motto sportovních her dětí z mateřských škol

17. květen 2017

Atletický stadion v Plzni–Skvrňanech zaplavila více než pětistovka dětí z mateřských škol. Během druhého ročníku sportovních her si holky a kluci vyzkoušeli čtyři individuální a jednu týmovou disciplínu. Komu to nestačilo, mohl zkusit třeba golfový trenažer.

Děti se bavily a snažily - možná o to víc, že některé doma nebo ve školce tolik pohybu nemají. To by chtěla Nadace sportující mládeže změnit. Cílem všech sportovních akcí, které spolupořádá, je právě změnit přístup nejen předškolního vzdělávání v otázkách sportu a pohybu vůbec, ale i samotných učitelů a rodičů.

Podle paní učitelky Miloslavy Svěrákové z 25. mateřské školy bez pohybu rozhodně nejsou. Každý den mají rozcvičku, průpravné cvičení a hrají pohybové hry. Jedenkrát týdně si zacvičí ve velké tělocvičně či sportovní hale. To je ale podle odborníků nedostačující, statistiky a průzkumy ukazují, že jsou na tom současné děti v pohybových dovednostech velmi špatně.

„Sportovní hry jsou jen jednorázový výstup, my bychom ale potřebovali, aby se děti v mateřských školkách hýbaly víc. Myslím si, že bychom se měli přiblížit požadavkům, které mají třeba slovenské rámcově výchovné vzdělávací plány, kde jsou k dětem daleko náročnější. To znamená, že taxativně vyjmenovávají, co by měly děti umět, včetně toho, co u nás zcela chybí. A to je například otázka převalu, kotoulu nebo změny polohy těla. Další jsou činnosti s míčem, ať už nohou nebo rukou, a přitom se jedná o základ pro spoustu sportů. Chyb je povícero,“ shrnul František Berka, předseda Nadace sportující mládeže.

Výkony dětí poslouží k vytváření budoucích statistik

Během sportovních her se všechny výkony dětí zaznamenávaly a v budoucnu poslouží jako materiál pro výzkum. „Hodnoty budou sloužit jako podklad pro diplomové nebo bakalářské práce. Jedna studentka zkoumala data, která jsme tady naměřili minulý rok, během prvního ročníku sportovních her mateřských škol, a dávala je do souvislosti s daty, jenž byla naměřena jinde, například před deseti lety ve skoku či hodu do dálky. Počítáme s tím, že se sportovní hry mateřských škol budou pořádat i nadále, a my tak budeme moct pokračovat a porovnávat výkony do budoucna s odstupem třeba deseti let,“ přiblížila význam výsledků Gabriela Kavalířová, odborná asistentka na katedře tělesné výchovy pedagogické fakulty Západočeské univerzity v Plzni, která na měření dohlížela.

Sportovní hry dětí z mateřských škol

Nadace sportující mládeže uvažuje, že by v budoucnu zorganizovala ještě další podobnou akci, do níž by se mohly zapojit i další mateřské školy. Některé totiž museli pořadatelé kvůli omezené kapacitě stadionu odmítnout. Do druhého ročníku se zapojilo přes 500 dětí z 25mateřských škol. V dlouhodobém plánu je rozšířit sportovní hry i do dalších krajských měst.

autoři: jnm , jik
Spustit audio